ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπε ο Αναστασιάδης με Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς

Τι είπε ο Αναστασιάδης με Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς

«Είμαστε δίπλα σας» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο και προσέθεσε ότι «το Κυπριακό είναι η ψυχή του ελληνικού λαού».

Σημείωσε ότι -όπως είπε και στον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία από τον Έβρο- «η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα και από την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό».

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ακόμη ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών στην Κύπρο μπορούν να συνεχιστούν εφόσον δεν υπάρχουν προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Επανέλαβε δε την πάγια ελληνική θέση υπέρ της εξεύρεσης δίκαιης λύσης συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο. Ανέφερε ακόμη ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, του οποίου η επίλυση θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και άρα θα πρέπει να αφορά και την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνώρισε το ειλικρινές και άδολο ενδιαφέρον από την Ελλάδα να ξεπεραστεί η απαράδεκτη κατάσταση που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσέθεσε ότι φαίνεται πως τώρα εξομαλύνεται η κατάσταση, έπαψαν οι προκλήσεις του "Μπαρμπαρός" και μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου. Ο κ. Αναστασιάδης, εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα η Τουρκία να είναι ενεργά παρούσα και ζήτησε από την πλευρά του λύση βιώσιμη και λειτουργική.

Tον τερματισμό των τουρκικών αποσταθεροποιητικών κινήσεων στην περιοχή για να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το κυπριακό, έθεσε ως προϋπόθεση ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών για να βρεθεί λύση επισημαίνοντας την ανάγκη να συνεχιστεί και ο συντονισμός μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε αναγκαίο αυτό τον συντονισμό έτσι ώστε να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα, κάνοντας λόγο για ένα νέο χώρο, αυτό των υδρογονανθράκων και των ενεργειακών δρόμων στον οποίο, όπως είπε πρέπει, να συμπλεύσουν η Αθήνα και η Λευκωσία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Σαμαράς τόνισε πως δεν του άρεσαν οι τελευταίες δηλώσεις που είχε κάνει, τουλάχιστον δημοσίως, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα «κινηθούν όλοι οι παράγοντες σταθεροποιητικά και προς την κατεύθυνση μίας λύσης σωστής, κάτω από τους σωστούς όρους που και εμείς και η Κύπρος θέλουμε πολύ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της συνεργασίας της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου και εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

«Εκφράσαμε τις εκτιμήσεις μας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, της κρίσης, των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις νέες δεσμεύσεις, κατά την άποψη του ΚΚΕ, που η κυβέρνηση αναλαμβάνει σε βάρος πάλι των συμφερόντων του λαού και της χώρας. Ο ελληνικός λαός, με το συμβιβασμό που ετοιμάζεται να γίνει τους επόμενους μήνες και τη νέα συμφωνία – μνημόνιο, άσχετα πώς θα ονομαστεί, θα έχει νέα επιδείνωση της κατάστασης του βιοτικού του επιπέδου» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούπας.

«Ταυτόχρονα, εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η γεωπολιτική δυναμική, που ο κύριος πρωθυπουργός είπε σήμερα ότι αξιοποιεί η κυβέρνησή του για τη χώρα μας, μας εμπλέκει περισσότερο στο κουβάρι αυτό των ανταγωνισμών, των μεγάλων αντιθέσεων, ανάμεσα σε ισχυρούς παίχτες, σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με βάση τα συμφέροντά τους στην περιοχή, για το μοίρασμα των αγορών και βεβαίως, όπως ξέρουμε, οι δρόμοι του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, οι υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, σημαίνουν νέες επικίνδυνες εξελίξεις, που θα τις πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός και η νεολαία.

»Τέλος, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας, για μια ακόμα φορά, στον αγώνα του κυπριακού λαού, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, για μια Κύπρο ενιαία, αδιαίρετη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, μια πατρίδα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, με το λαό πραγματικά κυρίαρχο στη χώρα του» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Σχετικές ειδήσεις