ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό ζήτησαν από την ΕΕ Χουντής και Χριστοδουλοπούλου

Χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό ζήτησαν από την ΕΕ Χουντής και Χριστοδουλοπούλου

Την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις επισήμαναν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χουντής και Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλοπούλου, στην έκτακτη υπουργική σύνοδο της ΕΕ για το μεταναστευτικό που συνεκλήθη σήμερα στο Λουξεμβούργο, με αφορμή τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά σημείωσε επίσης την ανάγκη επιμερισμού των επιπτώσεων ως προς τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ.

Παράλληλα, κατά την παρέμβασή του στη «στρατηγική συζήτηση» του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, εστίασε στη σημασία συνδιαμόρφωσης, μιας ενισχυμένης στρατηγικής με τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ο κ. Χουντής χαιρέτισε μάλιστα την πρόσφατη προσέγγιση των σχέσεων Κούβας-ΗΠΑ, καθώς και την επίσκεψη Μογκερίνι στην περιοχή.

Σχολιάζοντας, δε, τις σχετικές προτάσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η ανάπτυξη των πολιτικών σχέσεων πρέπει να βασίζεται σε σχέσεις ισοτιμίας και σεβασμού των δημοκρατικών επιλογών και της λαϊκής κυριαρχίας κάθε χώρας. Τόνισε επίσης ότι οι μέχρι τώρα άνισες σχέσεις σε βάρος των οικονομιών των χωρών της περιοχής θα πρέπει, στο εξής, να είναι αμοιβαία επωφελείς, διευρύνοντας, παράλληλα, τις εμπορικές σχέσεις μαζί τους.

Επισήμανε ακόμα ότι οι κύριες παγκόσμιες προκλήσεις (κλιματική αλλαγή, καταπολέμηση παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και ασφάλεια) δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν παρά μόνο με τη συνεργασία με τις χώρες αυτές. Εξάλλου, κατέληξε ο Ν. Χουντής, η περιοχή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοντέλο συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Σχετικές ειδήσεις