ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Τσίπρα ο άνθρωπος - σύμβολο της σφαγής του Διστόμου

Στον Τσίπρα ο άνθρωπος - σύμβολο της σφαγής του Διστόμου

Με τον Αργύρη Σφουντούρη, που επέζησε της σφαγής του Διστόμου, τεσσάρων ετών τότε, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αργύρης Σφουντούρης γεννήθηκε το 1940 στο Δίστομο.

Στις 10 Ιουνίου του 1944 στρατιώτες μιας γερμανικής ειδικής μεραρχίας των Ες-Ες επιτίθεται στο Δίστομο ως εκδίκηση για το θάνατο μερικών συμπατριωτών τους σε μία μάχη με Έλληνες αντάρτες κοντά στο διπλανό χωριό.

Οι Γερμανοί στρατιώτες σκοτώνουν πρώτα 12 αγρότες και μετά σφάζουν ολόκληρο τον πληθυσμό του χωριού. Σκοτώνουν πάνω από 200 κατοίκους, βρέφη, παιδιά, εγκύους γυναίκες, ακόμη και τους ηλικιωμένους.

Ο μικρός Αργύρης χάνει τους γονείς του και άλλους 30 συγγενείς. Η σφαγή, που γίνεται μόλις τέσσερις μέρες μετά την εισβολή των συμμάχων στη Νορμανδία, στις 6 Ιουνίου του 1944, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί.

«Είμασταν κρυμμένοι μέσα στο σπίτι με τις αδελφές μου και τον πατέρα μου. Οταν πήγαμε να φύγουμε για να μη μας κάψουν οι Γερμανοί, έπιασαν τον πατέρα μου και τον εκτέλεσαν λίγα μέτρα πέρα από το σπίτι. Εγώ και οι αδελφές μου σωθήκαμε επειδή ένας απο τους καλούς Γερμανούς μας έκανε νόημα να μην βγούμε από το σπίτι», είχε δηλώσει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Σχετικές ειδήσεις