ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Τρίτη 28 Απριλίου αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Την Τρίτη 28 Απριλίου αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Το θέμα της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ συζητήθηκε σήμερα Δευτέρα 27 Απριλίου στη Βουλή , ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

Το σχετικό νομοσχέδιο, όπως όλα δείχνουν θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, «όχι» θα ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «παρών» η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ το Ποτάμι επιφυλάχθηκε και διευκρίνισε πως αν «ο υπουργός απορρίψει τις κρίσιμες τροποποιήσεις δεν απομένει άλλος δρόμος από την συνολική καταψήφιση».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση σημείωσε ότι «Η ΕΡΤ ξανανοίγει, χωρίς βέβαια τις αμαρτίες του παρελθόντος, τις αμαρτίες που ήταν παιδιά του παλιού πολιτικού συστήματος, των ρουσφετιών και της χειραγώγησης».

Τόνισε δε πως απαιτείται σοβαρή και μεθοδική προετοιμασία και η μετάβαση να γίνει με τον πιο ορθολογικό τρόπο, χωρίς κενά και ερασιτεχνισμούς, που - όπως είπε - απειλούν να ακυρώσουν εν τη γενέσει του το εγχείρημα για τη νέα ΕΡΤ. Αναφερόμενη σε σημεία του νομοσχεδίου, η κ. Κυρίτση, είπε πως στην ΕΡΤ αναβιώνουν όλες οι συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ, για τους συμβασιούχους, το ΔΣ, αφού διαμορφώσει τις οργανικές θέσεις, θα προκηρύξει διαγωνισμό, με επιπλέον μοριοδότησή τους. Ακόμη, οι θέσεις, για τα μέλη του ΔΣ, θα προκηρύσσονται, ενώ θα προωθηθούν, και οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, ώστε ο τελικός διορισμός τους να απαιτεί ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κατά συνέπεια, κοινωνική αποδοχή, ενώ δύο από τα επτά μέλη του ΔΣ θα προέρχονται από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και θα αναδεικνύονται ύστερα από εκλογές.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, ανέφερε πως όλο το νομοσχέδιο είναι «στον αέρα», επισημαίνοντας προς τον υπουργό Επικρατείας ότι «δεν ξέρουμε πόσους θα προσλάβετε ακριβώς. Εσείς λέτε ότι θα είναι χίλιοι πεντακόσιοι, αλλά θα είναι και οι υπερημερίες που θα συμψηφιστούν. Και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λέει ότι δεν μπορεί να βγάλει άκρη και όλο μιλάει για ενδεχόμενη δαπάνη. Ούτε ξέρει πώς να τα υπολογίσει». Αναφορικά με το τέλος του 2%, για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, η κ. Βούλτεψη είπε προς τον υπουργό Επικρατείας: «αυτά θα τα βρείτε εσείς με τους καναλάρχες. Εξάλλου, κι εσείς καναλάρχες θα είσαστε μόλις ψηφιστεί αυτό. Θα πάτε στην Ένωση που έχουν οι καναλάρχες και θα μιλάτε μαζί τους να τα βρίσκετε».

Επίσης, αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση «προειδοποίησε»: «Ουαί και αλίμονο σας, αν φέρετε δυσμενέστερη συμφωνία. Κι αν θέλετε απάντηση στο νέο προπαγανδιστικό σας ερώτημα, δεν συμφωνούμε λοιπόν να υπογράψετε ό,τι να' ναι για να κλείσετε συμφωνία».

Εκ μέρους της ΧΑ, ο Ιωάννης Λαγός, δήλωσε την συμφωνία ου κόμματός του με την επαναπρόσληψη άδικα απολυμένων εργαζόμενων παρά το ότι - όπως ισχυρίστηκε – «έχουμε δεχθεί τόνους λάσπης από τη δημόσια τηλεόραση»

«Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ προστίθεται σε μια αλυσίδα νομοσχεδίων που οικοδομούν ένα κομματικό κράτος με προσλήψεις κάθε είδους», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος χαρακτήρισε αδιέξοδα το μείζον πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας και το θέμα αριθμού και ποιότητας προσωπικού στην ΕΡΤ.

Από το ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Ιωάννης Γκιόκας, ανέδειξε τη θέση του κόμματός του που, όπως είπε, είναι και αίτημα των εργαζομένων, για «πραγματική αναβίωση της ΕΡΤ σημαίνει κατάργηση όλου αυτού του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή της ΠΝΠ, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και όλων των Πράξεων που έχουν οδηγήσει στην κατάργηση της ΕΡΤ».

Για τον λόγο αυτό, το ΚΚΕ, κατέθεσε σχετική τροπολογία κατηγορώντας, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι υπαναχωρεί από τα όσα ως αντιπολίτευση είχε υποσχεθεί και μάλιστα σε πρόταση νόμου, που είχε καταθέσει, ενώ τώρα «ουσιαστικά δίνει κάλυψη σε πρακτικές και μεθοδεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης».

«Αυτό το νομοσχέδιο για εμάς ήταν ένα συμβολικό πρόταγμα, διότι τα προηγούμενα πέντε έτη και ενώ ήταν καθημαγμένη η ελληνική κοινωνία και οικονομία, αφημένη σε μια ατερμάτιστη και ατέρμονη εσωτερική υποτίμηση, χωρίς αντίστοιχα, βεβαίως, μέτρα ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, όλο το εσωτερικό συστημικό μπλοκ, το οποίο απαρτιζόταν από τα περισσότερα από τα συστημικά ΜΜΕ, μας διαβεβαίωνε, με την υποστήριξη μερίδας του πολιτικού προσωπικού της χώρας, ότι όλα βαίνουν καλώς», είπε στην αγόρευσή του, εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Νικόλαος Μαυραγάνης.

Την έντονη αμφιβολία του ΠΑΣΟΚ, για το κατά πόσο σημερινή οικονομική πραγματικότητα της χώρας επιτρέπει να συζητείται ένα τέτοιο νομοσχέδιο, απηύθυνε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γιώργος Αρβανιτίδης.

Σχετικές ειδήσεις