ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαρίδης: Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία

Σακελλαρίδης: Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία

«Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι προσωπικό ζήτημα του κ. Βαρουφάκη, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια στοχοποίησής του, με ένα τρόπο που είναι ανοίκειος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Καθησύχασε ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα αναπτερώνει την οικονομία και την κοινωνία (...) και έντιμη λύση» ενώ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, αναφορικά με το δημοψήφισμα τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως σαφής. Ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσφυγής στο λαό για την επικύρωση της συμφωνίας, μόνο αν δεν κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων, δεν θα χρειαστεί προσφυγή αν είναι έντιμη».

Μιλώντας στον Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν θα τεθεί θέμα ευρώ σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα, είπε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για έντιμη συμφωνία που δεν θα ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές της λαϊκής εντολής για πραγματική ανάσα, εκτιμώντας πάντως ότι δεν θα χρειαστεί η προσφυγή σε δημοψήφισμα.

«Όσο αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται θα κάνει ό,τι μπορεί για έντιμη συμφωνία. Είμαστε κοντά σε συμφωνία με χαρακτηριστικά αξιοπρέπειας που θα αναπτερώνει την οικονομία και την κοινωνία, στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη. Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει η συμφωνία σε σειρά από ζητήματα δικής της επιλογής» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν θα είναι επιβλαβής η συμφωνία με τους εταίρους» διαβεβαίωσε.

«Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι προσωπικό ζήτημα του κ. Βαρουφάκη, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια στοχοποίησης του κ. Βαρουφάκη με ένα τρόπο που είναι ανοίκειος» ανέφερε εξάλλου για τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης. «Ο κ. Βαρουφάκης έχει την απόλυτη στήριξή μας, απλά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θεωρήθηκε σημαντικό να γίνει μια αναδιάταξη σε όλα τα επίπεδα της διαπραγμάτευσης (...) και είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι για έντιμη λύση» εξήγησε ο κ. Σακελλαρίδης.

«Δεν ήταν λάθος η δημιουργική ασάφεια... Μέσα από αυτή περάσαμε δυο ν/σ όπως αυτό για την ανθρωπιστική κρίση και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έδωσε πραγματική ανάσα» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο ενδεχόμενο συμφωνίας από πλευράς εταίρων θα κινητοποιηθούν όλες οι θεσμικές διαδικασίες για την επικύρωση της συμφωνίας για την έγκριση των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας.

H κυβέρνηση δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση ομαδικές απολύσεις, είπε ενώ ανφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο δήλωσε ότι αυτές οι σημαίες είναι συστατικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης.

«Ο ΕΝΦΙΑ ο πιο άδικος φόρος που έχει επιβληθεί ποτέ... Τι λέμε εμείς αυτή τη στιγμή, για να μπορέσεις να αλλάξεις ένα φόρο που φέρνει μεγάλα έσοδα πρέπει να τον αντικαταστήσεις με άλλον φόρο για λόγους δημοσιονομικής σταθερότητας. Εμείς θέλουμε ξεκάθαρα μέσα στο 2015 να αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ» εξήγησε.

«Με 3% πρωτογενές πλεόνασμα Σαμαρά, δεν θα μιλάγαμε σήμερα για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, αλλά για μειώσεις και απολύσεις» παρατήρησε.

Οσον αφορά στον δανεισμό από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης έκανε λόγο για πρακτική που γινόταν και στο παρελθόν και για κροκοδείλια δάκρυα υπενθυμίζοντας το PSI. «Η Ελλάδα δεν έχει χρήματα από τον Αύγουστο του 2014 και εντούτοις ξεπληρώνει με το αίμα της χρεολύσια και τόκους» κατέληξε.

«Η μεγάλη συμφωνία σε βάθος τριετίας δεν θα είναι βιώσιμη αν δεν επιλυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους... Είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που καλείται η κυβέρνηση και θα το κάνει» υπογράμμισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων