ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Εργασίας: Δεν αγγίζουμε τα χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων

Υπουργείο Εργασίας: Δεν αγγίζουμε τα χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων

Διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα για «σπάσιμο» του «κουμπαρά» των ασφαλιστικών ταμείων το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Το υπουργείο τονίζει ότι με πρωτοβουλία που κατέθεσε ο ειδικός λογαριασμός (ΑΚΑΓΕ) για την κάλυψη αναγκών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης δεν αλλάζει χαρακτήρα, απλώς παρατείνεται η χρονική περίοδος για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Αναλυτικά, το υπουργείο διευκρινίζει σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε τα εξής:

• Δεν αγγίζουμε τον «κουμπαρά» των ασφαλισμένων του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών) και δεν πρόκειται να πάρουμε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που βρίσκονται στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ (3,1 δισ. ευρώ), τα οποία εξασφαλίζουν τις επόμενες γενιές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά την 1/1/2019.

• Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες, απλά, παρατείνει μέχρι 31/12/2018 τη δυνατότητα αξιοποίησης –εφόσον χρειαστεί- των δύο μικρών υπολογαριασμών του ΑΚΑΓΕ για την κάλυψη αναγκών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, που είναι ο σκοπός για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί. Τέλος, υπογραμμίζεται, ότι στους δύο αυτούς υπολογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης βρίσκεται συνολικά ποσό 562 εκατομμυρίων ευρώ.

• Τη δυνατότητα αυτή, που είχε χρησιμοποιήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση για κάλυψη ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ και του ΕΤΕΑ, η κυβέρνηση θα την αξιοποιήσει, εάν αυτό τελικά χρειαστεί και μόνο για ένα τμήμα των ποσών που βρίσκονται σε αυτούς υπολογαριασμούς.

"Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνησή μας, όχι μόνο δεν βάζει «χέρι» στο ΑΚΑΓΕ, αλλά θα προστατεύσει με κάθε τρόπο το ταμείο των επόμενων γενεών, το οποίο είναι για εμάς «ιερή αγελάδα», σημειώνει το υπουργείο.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα του ΑΚΑΓΕ που θεσπίστηκαν με τους Μνημονιακούς Νόμους 3863/2010 και 3986/2011 προέρχονται από την Εισφορά Αλληλεγγύης: 3% - 14% που επιβάλλεται σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και 3% - 10% στα ποσά των επικουρικών συντάξεων άνω των 300 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις