ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ωμή παρέμβαση Ευρωπαίου αξιωματούχου για το χρόνο επίτευξης συμφωνίας

Ωμή παρέμβαση Ευρωπαίου αξιωματούχου για το χρόνο επίτευξης συμφωνίας

Νέα κρούσμα ανάμειξης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές: Αυτή τη φορά- ανώνυμος- αξιωματούχος στέλνει μέσω του πρακτορείου Reuters τελεσίγραφο ότι η Ελλάδα έχει ημέρες, όχι εβδομάδες για να συνάψει συμφωνία με τους πιστωτές της.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters, σε ύφος κινδυνολογίας η Ελλάδα «είναι ανάγκη να αρχίσει να διαπραγματεύεται μια τρίτη συμφωνία στήριξης που θα την σώσει από τη χρεοκοπία μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Ιούνιο».

«Η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα, χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σύμφωνα πάντα με το Reuters, πριν από την έναρξη σήμερα της συνάντησης των υφυπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί το αργότερο τον Μάιο ώστε οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να έχουν το χρόνο για να εξασφαλίσουν την έγκριση των κοινοβουλίων τους. Δεν μιλάμε πλέον για εβδομάδες, μιλάμε για ημέρες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Εντούτοις ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ακόμη έτοιμοι να αρχίσουν να συζητούν ένα τέτοιο νέο πρόγραμμα στήριξης για την Αθήνα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως για τους πιστωτές, η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει αύριο, Πέμπτη 30 Απριλίου , η Ελλάδα σε συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης, θα είναι μόνον η αρχή μιας κρίσιμης συζήτησης.

«Δεν βλέπω κάποια πιθανή κατάληξη αν οι Έλληνες δεν κάνουν κάποια πολύ σημαντική κίνηση σε έναν ή δύο ή τρεις τομείς», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος. «Θα μπορούσε να είναι στις συντάξεις, θα μπορούσε να είναι στην αγορά εργασίας, όμως ... πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται», πρόσθεσε.

«Στην καλύτερη περίπτωση, στις 11 Μαΐου θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους προσωρινή δήλωση και μετά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος Μαΐου ή πολύ νωρίς τον Ιούνιο», δήλωσε ο αξιωματούχος.