ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων

Νέα επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία -τη δεύτερη μέσα σε ένα 24ωρο- είχε την Πέμπτη (07/05/2015) ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

Οι δυο τους μίλησαν για τις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις και την πρόοδο που σημειώνεται στις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ευρωπαίων εταίρων.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως εντατικές θα είναι οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group, με τους ρυθμούς διεργασιών να πιάνουν «κόκκινο» τις επόμενες ημέρες, ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Υπενθυμίζεται, πως νωρίτερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις -την πρόοδο στο Brussels Group, αλλά και τα αποτελέσματα των επαφών Βαρουφάκη- εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες για τις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν από τις Βρυξέλλες πως σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για την αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, οι διαβουλεύσεις έχουν επικεντρωθεί στο τι μέλλει γενέσθαι μεταξύ 2020 και 2025, και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Βαρουφάκης: Συμφωνία τις επόμενες ημέρες

Την ίδια στιγμή, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης πάνελ σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη προσέγγιση των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών.

Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων o Έλληνας υπουργός είπε: «Πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχει σύγκλιση απόψεων για ένα επιτυχές αποτέλεσμα εν ευθέτω χρόνω».

Μοσκοβισί: Οι δύο πλευρές μιλούν πλέον την ίδια γλώσσα

Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί είπε πως, στο πλαίσιο του Brussels Group αναζητείται μια «ουσιαστική πρόοδος». «Ελπίζω και περιμένω να υπάρχει πρόοδος την οποία θα αποτιμήσει το Eurogroup της Δευτέρας, στο δρόμο προς μια περαιτέρω συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως υπάρχει διάθεση «να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση και να δουλέψουμε για το καλό της Ελλάδας και της Ευρωζώνης».

Τέλος, ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ πιο κοντά, καθώς μιλάνε πλέον «την ίδια γλώσσα».

Μοσκοβισί: Οι δύο πλευρές μιλούν πλέον την ίδια γλώσσα

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε τις συζητήσεις πιο εποικοδομητικές, ωστόσο υποστήριξε ότι είναι περιορισμένες οι προσδοκίες στο Eurogroup. Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο αποκάλυψε πως πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Σχετικές ειδήσεις