ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Θεσμική υποχρέωση του Πρωθυπουργού να ενημερώσει τη Βουλή

Βενιζέλος: Θεσμική υποχρέωση του Πρωθυπουργού να ενημερώσει τη Βουλή

Νέα επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, επανερχόμενος στο θέμα της διαπραγμάτευσης και καλώντας - εκ νέου - τον Αλ. Τσίπρα «να πει καθαρά προς τη Βουλή και τον ελληνικό λαό πού πορεύεται η χώρα».

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «σε τρεις μήνες κινδυνεύουν να χαθούν για τον ελληνικό λαό θυσίες και επιτεύγματα πέντε ετών», ενώ καταγγέλλει τις «παλινωδίες» της κυβέρνησης που «έχουν προκαλέσει ήδη πολύ μεγάλη βλάβη στην εθνική οικονομία».

Όπως τονίζει ο κ. Βενιζέλος, ακόμη και η πιο θετική εξέλιξη στο σημερινό Eurogroup, θα έχει νόημα μόνον εφόσον εντάσσεται σε ένα σαφές πλαίσιο, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που θα αίρει την αβεβαιότητα. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που έγινε όλες τις προηγούμενες εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί κάθε εβδομάδα το ίδιο έργο. Την κυβέρνηση να στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας και επιτυχίας για μια διαπραγμάτευση που κλείνει εντός του πλαισίου που επιθυμεί η κυβέρνηση. Και αμέσως μετά, την κυβέρνηση να στέλνει μηνύματα εμπλοκής και αδιεξόδου και να θυμίζει πόσο αποφασισμένη είναι να τηρήσει τα όρια της και να οδηγήσει τη χώρα σε πιστωτικό γεγονός και διεθνή χρεοκοπία», αναφέρει.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται «με τους έξω», αλλά «με τους μέσα», δηλαδή με τα στελέχη και τους βουλευτές της, ενώ όπως σημειώνει «δεν υπάρχει ίχνος κυβερνητικής διάθεσης για συναίνεση ή έστω για αλληλοενημέρωση με την αντιπολίτευση».

«Ο Πρωθυπουργός έχει την θεσμική υποχρέωση να ενημερώσει αμέσως τη Βουλή και - αν αυτός το κρίνει αναγκαίο - τους αρχηγούς των κομμάτων. Δεν μπορεί τα μεγάλα διλήμματα για την πορεία του τόπου να υποβιβάζοντας σε μικρά κομματικά παιχνίδια εξουσίας στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί πάνω στην αγωνία της ελληνικής κοινωνίας για το μέλλον της, να κτίζονται τυχοδιωκτικές πολιτικές σταδιοδρομίες», καταλήγει.

Σχετικές ειδήσεις