ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαρίδης: Εφικτή η συμφωνία έως τις αρχές Ιουνίου

Σακελλαρίδης: Εφικτή η συμφωνία έως τις αρχές Ιουνίου

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και οι εταίροι μπορούν να καταλήξουν σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία έως τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου εξέφρασε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στους πολιτικούς συντάκτες επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «δεν θα αποδεχθεί συμφωνία, αν δεν κινείται στα πλαίσια της λαϊκής εντολής».

Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε ανυπόστατα τα σενάρια περί ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίων από τις τράπεζες και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα».

Στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος δήλωσε ότι υπάρχει σύγκλιση, παραμένουν όμως ανοιχτά τα ζητήματα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού, των δημοσιονομικών και τα εργασιακά.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να πληρώσει μισθούς και την επόμενη δόση του ΔΝΤ, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε πως «δεν τίθεται τέτοιο θέμα», ενώ για την δόση του ΔΝΤ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη να πληρώνονται και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της χώρας.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup όταν θα είναι ώριμες οι συνθήκες

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, σε συνεργασία πάντοτε και με τους θεσμούς, όταν έχουν προκύψει μέσα από τις διαπραγματεύσεις οι ώριμες συνθήκες αυτό να λάβει χώρα.

«Εμείς ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει σε πολύ σύνομτο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Ο κ. Σακελλαρίδης ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συνεδριάσει η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης και ότι οι διαπραγματέυσεις θα συνεχιστούν αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί»

«Κανένας συμπολίτης μας δεν μπορεί να πάρει σοβαρά τις κατηγορίες και τις ατιάσεις της αντιπολίτευσης περί σχεδιαζόμενης φοροεπιδρομής», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αναφορικά με τη σχετική κατηγορία της ΝΔ σχολιάσε ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση από τα πρώτα νομοθετήματα που έχει φέρει δημιουργεί χαλάρωση της θηλιάς, τόσο για τα φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα που είχαν βάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση, είπε, μιλά για στοχευμένες φορολογικές παρεμβάσεις που να ανακατανέμουν τα βάρη που συλλήβδην πλήρωσαν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και αυτά να πάρουν ανάσα.

Για το εάν θα απαντήσει ο κ. Τσίπρας στην «Ώρα του πρωθυπουργού» ερώτηση που κατέθεσε εκ νέου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση τη στιγμή που είμαστε σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης. Σχολίασε, ότι μάλλον γίνεται εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και για λόγους προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ.

Είπε ότι σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης είναι πολιτική επιλογή της κυκβέρνησης να μη δώσει τώρα αυτού του τύπου την ενημέρωση και υποστήριξε ότι δεν μπορεί κανείς, «πόσο μάλλον ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Σαμαράς», να κατηγορήσει αυτή την κυβέρνηση, ότι κάνει διαπραγμάτευση πίσω από κλειστές πόρτες.

Επισήμανε ότι ουδέποτε τα τελευταία χρόνια, επί κυβέρνησης Σαμαρά, έγινε είτε κάποιου τύπου μπριφινγκ ή δεχόταν να απαντήσει στην ώρα του πρωθυπουργού, ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση είτε του κοινοβουλιου είτε της κοινωνίας, σε αντίθεση με τώρα, και πως «η διαπραγμάτευση που γινόταν στο πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης γινόταν πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες».

«Εποικοδομητική η συζήτηση Τσίπρα με τον Τζακ Λιου»

Εποικοδομητική, σε πολύ καλό κλίμα και σε ένα αμοιβαίο πνεύμα ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Ανέφερε γενικότερα ότι ο πρωθυπουργός προβαίνει συχνά σε επαφές με ομολόγους του, αρχηγούς κρατών, διεθνείς παράγοντες, και ότι η κυβέρνηση επιλέγει από την πλευρά της να μη δίνει στη δημοσιότητα αυτού του είδους τις επαφές. Τόνισε ότι αυτό δεν γίνεται επειδή θέλει να κρύψει κάτι, αλλά στο πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων.

Σχετικές ειδήσεις