ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την κυβέρνηση

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την κυβέρνηση

Με τα ταμειακά διαθέσιμα να είναι στο... κόκκινο και τις πιέσεις των δανειστών να αυξάνονται συνεχώς, ξεκινά για την ελληνική κυβέρνηση το κρισιμότερο ίσως δεκαήμερο από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Δεκαήμερο – «φωτιά» για να κλείσει η συμφωνία και να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης

Στο διάστημα αυτό θα κριθεί αν τελικά η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους ή θα παρατείνει την αγωνία πυροδοτώντας σενάρια αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ και στις Βρυξέλλες κυριαρχεί πλέον η πεποίθηση ότι δύσκολα ή εύκολα οι δύο πλευρές θα βρουν κοινή γλώσσα.

Ωστόσο η συμφωνία δεν θα κριθεί μόνο από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Στις 27- 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των G7 που θα διεξαχθεί στην Δρέσδη, που όπως φαίνεται στο περιθώριο θα συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας. Εκεί εκτιμάται ότι θα υπάρξει και νέα παρέμβαση των ΗΠΑ, μέσω του Υπουργού Οικονομικών της χώρας Τζακ Λιού, λίγα 24ωρα μετά το τηλεφώνημα που έλαβε από τον Αλέξη Τσίπρα.

Την Πέμπτη οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου έχουν καλέσει σε ακρόαση τους Τσίπρα, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, ακριβώς μετά την τετραμερή συνάντηση να ζητηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Παράλληλα, στα τέλη Μαΐου, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Καταληκτική ημερομηνία για την Ελλάδα είναι η 5η Ιουνίου, όταν και λήγει η δόση προς το ΔΝΤ.

Στις 17 Ιουνίου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ενώ μια μέρα αργότερα, στις 18 Ιουνίου συνεδριάζει το Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Στις 25/26 Ιουνίου λήγει η παράταση της δανειακής συμφωνίας μεταξύ ευρωζώνης και Ελλάδας, γεγονός που σημαίνει το τέλος της πρόσβασης της Ελλάδας στη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος διάσωσης.

Σχετικές ειδήσεις