ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ξεκλείδωμα» χρηματοδότησης και μεταβατική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο

«Ξεκλείδωμα» χρηματοδότησης και μεταβατική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο

Εν αναμονή του κειμένου - απάντηση από τη «συμφωνία των πέντε» στο Βερολίνο, οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι θα υπάρξει μεταβατική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο, η οποία θα ξεκλειδώσει και την πολυπόθητη χρηματοδότηση της χώρας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR – ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ «ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ» ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Του Κώστα Τσιτούνα

Παρά τις εξόχως σκληρές διαπραγματεύσεις και τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, όλα δείχνουν ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο κάνουν ένα βήμα πίσω, μεταθέτοντας για το φθινόπωρο τις σκληρές μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Αν και το περιεχόμενο της επιστολής δεν θα επιδοθεί με τη μορφή τελεσιγράφου προς την Ελληνική πλευρά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr φαίνεται ότι οι δανειστές θα κάνουν δεκτά τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για τη μεταφορά των βασικών αγαθών στον χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ ο οποίος θα κινείται στο 6% - 7% και τα υπόλοιπα προϊόντα θα κατηγοριοποιηθούν σε έναν μεσαίο ΦΠΑ του 12% με 13% , αλλά και σε μια υψηλή κατηγορία του 22%.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει το γεγονός ότι οι δανειστές δεν θέλουν να μπουν όλα τα τρόφιμα στο χαμηλό συντελεστή αλλά μόνο τα βασικά, ενώ η συμφωνία προβλέπει τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ.

Από την άλλη πλευρά, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο φόρος θα μετριαστεί, αφού θα πέσουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Τέλος, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, πολύ σημαντικό πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι μέσα στη συμφωνία θα υπάρξει αν όχι σαφής, τουλάχιστον έμμεση αναφορά, για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η «απάντηση των πέντε» θα δοθεί τις επόμενες ώρες εμπιστευτικά στον πρωθυπουργό και όχι υπό μορφή τελεσιγράφου, αφού οι διαθέσεις των Ευρωπαίων ηγετών είναι να βρεθεί μια λύση που θα προασπίζει την ενότητα της ευρωζώνης σε αντίθεση με το ΔΝΤ που επιμένει στη σκληρή γραμμή και στους αυστηρούς κανόνες που διέπουν το καταστατικό του.

Σχετικές ειδήσεις