ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντοπούλου: Απάνθρωπο να τιμωρείται ο λαός για τα λάθη των πιστωτών

Κωνσταντοπούλου: Απάνθρωπο να τιμωρείται ο λαός για τα λάθη των πιστωτών

Στις διαπραγματεύσεις, την εντολή του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και την Επιτροπή για το χρέος αναφέρθηκε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα La Tribune.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου βρέθηκε στο Παρίσι, στο πλαίσιο της συμμετοχής στο «Forum des Alternatives». Μιλώντας στην εφημερίδα σημείωσε οι ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να σεβαστούν ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της: «Οι διαπραγματεύσεις εκτυλίσσονται ενώ η κυβέρνηση ξεκίνησε να εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Κατά συνέπεια, όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι και όλα τα θεσμικά όργανα, που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις οφείλουν να σεβαστούν αυτή τη διαδικασία. Το να δεχτούμε πως αυτοί οι στόχοι δεν είναι εφικτοί, είναι σα να δεχόμαστε πως δεν υπάρχει πια δημοκρατία».

«Υπάρχει ένα δικαιολογημένο αίτημα να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού και των πολιτών και μάλιστα εντός διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και ενώσεων, στις οποίες η Ελλάδα μετέχει εδώ και χρόνια ή και δεκαετίες», σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής.

«Το να χρησιμοποιείται το ευρώ ως απειλή για τους λαούς είναι μια σοβαρή παραβίαση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, όπως περιγράφονται από τις συνθήκες» πρόσθεσε με νόημα.

Ερωτηθείσα για τη συμφωνία απάντησε «Θα υπάρξει μια διαδικασία δημοκρατικής επικύρωσης της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης όπως και στο κοινοβούλιο. Πιστεύω πως αυτή η δημοκρατική διαδικασία θα προστατεύσει τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό λαό, σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα τα κοινωνικά και πολιτικά του δικαιώματα».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε αναφερόμενη στην Επιτροπή για το Χρέος σημείωσε «Η Επιτροπή δουλεύει για να υπηρετήσει το δικαίωμα του λαού να μάθει την αλήθεια για το χρέος, για τις συνθήκες δημιουργίας του και για διόγκωσή του. Ασφαλώς ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να διεκδικεί μια βιώσιμη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Στις 18 Ιουνίου η Επιτροπή θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά συμπεράσματά της, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται για ένα χρόνο περίπου, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η γιγάντια αποστολή. Είναι σαφές, πως κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως οι μελλοντικές γενιές θα πληρώσουν για τη διαφθορά των παλαιότερων».

«Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη εξουσία δείχνει πως τα αδύνατα γίνονται δυνατά, όταν οι λαοί αποφασίζουν να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους. Το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου, αποδεικνύει πως δεν υπάρχει μονόδρομος στην Ευρώπη και πως αυτοί που επιμένουν στην επιβολή της λογικής του μονόδρομου απομακρύνονται από τις κοινωνίες τους», σχολίασε αναφερόμενη στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το να αντιμετωπίζεται η Ελλάδα σαν ένας μαθητής, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί, είναι μια συμπεριφορά που δεν συνάδει με τον σεβασμό μεταξύ των λαών και των κρατών ούτε με την ευρωπαϊκή συνοχή. Το να τιμωρείται ο λαός για τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων και των πιστωτών είναι μια απάνθρωπη συμπεριφορά και το να τιμωρείται η νέα ελληνική κυβέρνηση για τους ίδιους λόγους είναι μια αντιδημοκρατική συμπεριφορά» κατέληξε η πρόεδρος της Βουλής.


Κυπριακό και ελληνική διαπραγμάτευση στη συνάντηση Κωνσταντοπούλου – Χατζηγεωργίου

Η πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ και μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς, Τάκη Χατζηγεωργίου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τον κ. Χατζηγεωργίου για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ελληνικό κοινοβούλιο, σε σχέση με τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και την Εξεταστική Επιτροπή για τις ευθύνες που αφορούν την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο.

«Είχαμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση σε βάθος για τα ζητήματα που απασχολούν με έντονο τρόπο τον ελληνικό λαό, αλλά και για τα ζητήματα που απασχολούν με εξίσου έντονο τρόπο τον κυπριακό λαό», δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου. «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Χατζηγεωργίου ότι στις 18 Ιουνίου 2015 θα έχουμε τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, συμπεράσματα τα οποία προσφέρονται προς αξιοποίηση και προς προβληματισμό, αλλά και επιβάλλουν την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου».

«Είναι πολύ σημαντικό, την ώρα που το Δημόσιο Χρέος χρησιμοποιείται ως μέγγενη και ως εργαλείο εκβιασμού και εξανδραποδισμού, να εξετασθεί ποιο μέρος του είναι παράνομο και απεχθές και να διεκδικηθεί μία δίκαιη λύση για τον ελληνικό λαό που δεν μπορεί στο διηνεκές να θυματοποιείται με αυτό το πρόσχημα», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, αναφέροντας πως «με πολλή χαρά πραγματοποίησα αυτή τη συνάντηση και με πολλή χαρά θα δώσουμε συνέχεια και στο μέλλον και μετά την δημοσιοποίηση τον προκαταρκτικών συμπερασμάτων της Επιτροπής Αλήθειας δημοσίου Χρέους στις Βρυξέλλες».

Η Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε από τον κ. Χατζηγεωργίου για τις εξελίξεις στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και για τις πρόσφατες, πολύ ενθαρρυντικές, εξελίξεις στο πεδίο του Κυπριακού, όπως και για την ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου, όπως τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, «αυτό το ιστορικό πρόβλημα να επιλυθεί με τρόπο που θα αναδείξει την ειρηνική συνύπαρξη των Κοινοτήτων και θα υπογραμμίσει το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στην ισότιμη συνύπαρξη με πολιτική ισοτιμία».
Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Βουλής για τη συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση, τόσο της Προέδρου, όσο και της Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

«Για μένα είναι μεγάλη τιμή να συναντώ την Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής στα γραφεία ενός οργάνου που εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό σε μια εποχή πάρα πολύ κρίσιμη και χάρηκα πάρα πολύ να ακούσω ότι η στάση της ίδιας, αλλά και ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης, είναι ότι ο ελληνικός λαός μαζί με την Κυβέρνησή του θα αντισταθούν απέναντι στις επιθέσεις των δανειστών που τείνουν να υποχρεώσουν τον ελληνικό λαό σε μια διαδρομή ταπεινωτική. Χάρηκα να ακούσω ότι η στάση της Ελλάδας θα παραμείνει απέναντι σε αυτές τις επιβουλές με μοναδικό στόχο να κρατηθεί η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και να διασπαρεί το μήνυμα ότι πάνω απ’ όλα είναι η Δημοκρατία και οι Δημοκρατικές Αρχές», είπε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Σχετικές ειδήσεις