ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ την Τετάρτη

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ την Τετάρτη

Συνάντηση στις Βρυξέλλες θα έχουν την Τετάρτη (10/06/2015), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ - ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το ραντεβού ορίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν οι τρεις ηγέτες και η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε σε «πολύ καλό κλίμα».

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Κατά την τηλεδιάσκεψη θέλησε να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο ηγετών σε σχέση με την πρόταση της Αθήνας, για την οποία κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι παραμένει στο τραπέζι.

Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, οι τρεις ηγέτες συνομίλησαν προκειμένου να «προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα» σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους της.

«Κατέγραψαν την ισχύουσα κατάσταση με στόχο να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και προτείνει στους εταίρους μια νέα συμφωνία με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2016, που θα δίνει οριστική λύση και θα οδηγεί στην άρση του αδιεξόδου, του μαρτυρίου της σταγόνας, της οικονομικής ασφυξίας και της ατέρμονης συζήτησης για τη χρηματοδότηση της χώρας.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε να δεχθεί τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία στις 11 το πρωί του Σαββάτου, αλλά ο Γιούνκερ αρνήθηκε επειδή δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις συζητήσεις και οι προτάσεις που το βράδυ της Τετάρτης υποσχέθηκε η ελληνική πλευρά να αποστείλει την Πέμπτη δεν έχουν φθάσει», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων. Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμη δεν υπήρξαν εξελίξεις, άρα δεν υπήρχε και κάτι για να συζητήσουν.

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε πως η παραφιλολογία συνεχίζεται. Με ένα δηκτικό σχόλιο κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «μετά την πρόταση των θεσμών, "που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα" -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!...-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις».

«Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι, αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών», τόνιζαν.

Σχετικές ειδήσεις