ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημούλης: Ένα τρισ. ευρώ το κόστος από μη επίτευξη συμφωνίας

Παπαδημούλης:  Ένα τρισ. ευρώ το κόστος από μη επίτευξη συμφωνίας

Μονόδρομο για την Ελλάδα και τους δανειστές χαρακτηρίζει τη συμφωνία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτιμά ότι το κόστος για τους δανειστές θα είναι ένα τρισεκατομμύριο ευρώ αν δεν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους.

«Η συμφωνία είναι μονόδρομος όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους δανειστές, γιατί το κόστος μιας μη συμφωνίας και για την πλευρά των δανειστών θα είναι τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο ευρώ και μια τεράστια αβεβαιότητα καθώς θα έβαζε όχι μόνο την Ευρωζώνη αλλά και την παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά. Οι αποστάσεις που χωρίζουν τις δυο πλευρές είναι για τα επόμενα χρόνια της τάξης του ενός ή των δυο δισεκατομμυρίων. Αν συγκρίνει κανείς αυτές τις αποστάσεις με το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ καταλαβαίνει γιατί τελικά θα οδηγηθούμε σε συμφωνία» τονίζει ο α’ αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και προσθέτει:

«Το ζητούμενο όμως αυτή την ώρα είναι να στηριχθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού για μια συμφωνία που να εξασφαλίζει μια βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, να θάβει οριστικά βαθιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα σενάρια περί GREXIT και να ανοίγει, να δίνει μια βιώσιμη λύση στο θέμα του ολοφάνερα μη βιώσιμου ελληνικού δημόσιου χρέους».

Αναφερόμενος στις θέσεις των δανειστών, ο κ. Παπαδημούλης χαρακτηρίζει «ακραίες» και «παράλογες» τις προτάσεις τους για αύξηση κατά 10 μονάδες του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Σημειώνει ,πάντως, ότι από την πλευρά των θεσμών δεν έχει σταλεί κανένα τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση του τύπου «το παίρνεις ή φεύγεις» και ως εκ τούτου θεωρεί ότι «μπορούν να επιτευχθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις που θα οδηγήσουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία».

«Αυτή τη στιγμή προέχει η επιτυχής έκβαση της σκληρής διαπραγμάτευσης που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση, και εκτιμώ ότι εάν υπάρξει συμφωνία με την υπογραφή Τσίπρα και θετική εισήγηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αυτή η συμφωνία θα στηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την υπάρχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία» αναφέρει ο Δ. Παπαδημούλης, για να προσθέσει ότι «η εντολή της ελληνικής κυβέρνησης και από τον ελληνικό λαό είναι η επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης εντός ευρωζώνης και όχι μια τυφλή ρήξη με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».