ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «Μεγάλες Δυνάμεις» στριμώχνουν την Ελλάδα

Οι «Μεγάλες Δυνάμεις» στριμώχνουν την Ελλάδα

Στα... σχοινιά φαίνεται πως στριμώχνουν την Ελλάδα οι δανειστές, σκληραίνοντας τη στάση τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Αυστηρά μηνύματα από Ομπάμα, Μέρκελ και Ολάντ

Το ελληνικό ζήτημα τέθηκε στη Σύνοδο των G7 στο Σλος Ελμάου στη Γερμανία, με τους «ισχυρούς» του κόσμου να συμφωνούν πως ναι μεν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται δουλειά και σκληρές μεταρρυθμίσεις.

Είναι προφανές πως οι δανειστές δεν υποχωρούν στις απαιτήσεις τους και επιμένουν να ζητούν σκληρά, βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα, αδιαφορώντας για την απόφαση του ελληνικού λαού που με την ψήφο του ζήτησε αλλαγή πολιτικής.

Ομπάμα: Μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη

Την πρόθεση των ΗΠΑ να στηρίξουν την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, επανέλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Γερμανία.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου στη Βαυαρία.

«Αν και οι δυο πλευρές δείξουν αρκετή ευελιξία, νομίζω ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Ομπάμα, τονίζοντας παράλληλα ότι «θα είναι και σημαντικό η διεθνής κοινότητα και τα διεθνή οικονομικά ινστιτούτα να αναγνωρίσουν τις απίστευτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Αναφερόμενος, δε, στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας, δήλωσε πως «οι εταίροι αισθάνονται ότι είναι επείγον να βρεθεί ένας δρόμος για να διευθετηθεί η κατάσταση», αλλά και πως: «αυτό που θα χρειαστεί είναι η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά - ακόμα πιο σημαντικό - προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται και να ευημερεί».

«Οι Έλληνες θα πρέπει να το κάνουν και να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα», κατέληξε με νόημα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μέρκελ: Ο χρόνος τελειώνει

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ ήταν πιο σαφής στην τοποθέτησή της για την Ελλάδα. Όπως έκανε γνωστό έγινε συζήτηση στην G7 για την Ελλάδα και ενημέρωσε τους υπόλοιπους ηγέτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη, αλλά είπαμε ότι η αλληλεγγύη σημαίνει ότι η Ελλάδα πρεπει να εφαρμόσει μέτρα». Η κα Μέρκελ έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένη λέγοντας ότι: «Πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει χρόνος και γι’ αυτό πρέπει να δούλεψουμε σκληρά. Μεθαύριο θα το συζητήσουμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Κάθε μερα μετράει για να ολοκληρωθεί η απαραίτητη δουλεια που πρέπει να γίνει».

Ολάντ: Συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιουνίου

Έκκληση για επιτάχυνση των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία πριν το τέλος του Ιουνίου, αλλά και να αποφευχθούν αμφιβολίες, όπως και φαινόμενα κερδοσκοπίας αναφορικά με το μέλλον της χώρας μας στην Ευρωζώνη, απηύθυνε ο Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Βαυαρία - «Nα αντικαταστήσουμε τις προτάσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί με εναλλακτικά μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μια προθεσμία για το τέλος Ιουνίου», δήλωσε αρχικά ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος τόσο στο τέλος ενός προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, όσο και στις προθεσμίες αποπληρωμής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Αυτή είναι η απώτατη δυνατή προθεσμία, αλλά τίποτα δεν μας σταματά από το να πάμε πιο γρήγορα και νομίζω πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να πάει γρηγορότερα για να αποφύγει τις αμφιβολίες ή τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Αν θέλουμε – και όλοι μας θέλουμε, Έλληνες και Ευρωπαίοι έχουμε πει ότι θέλουμε – η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα πρέπει να κατευθυνθούμε προς μία λύση σε ένα χρονικό πλαίσιο πριν από το τέλος του μήνα», συνέχισε ο Ολάντ, για να υπογραμμίσει:

«Για να κάνουμε πρόοδο πρέπει να έχουμε γρήγορα, τις επόμενες ώρες ή μέρες, τεχνικές συνομιλίες για να γεφυρώσουμε τις θέσεις και να αντικαταστήσουμε τις προτάσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί με εναλλακτικά μέτρα».

Αφού, δε, σημείωσε πως: «Αυτές οι τεχνικές συζητήσεις θα πρέπει να έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο μέχρι την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ θα πάνε στις Βρυξέλλες μεθαύριο Τετάρτη για μία σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής ώστε να επιτρέψουν μία "διασαφήνιση"», ο Γάλλος πρόεδρος κατέληξε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν συνομιλίες για την Ελλάδα στο περιθώριο της συγκεκριμένης συνόδου κορυφής»...

Σχετικές ειδήσεις