ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία στόχο είχε να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για να κλείσει η συμφωνία.

Τσίπρας και Γιούνκερ συζήτησαν για περισσότερο από δύο ώρες, σε πολύ φιλικό κλίμα, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Πηγές από την ελληνική αποστολή αναφέρουν μετά τη συνάντηση: «Εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης, καθώς και για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο δημόσιο χρέος».

Ο πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή επιστρέφουν απόψε το βράδυ στην Αθήνα.

Πριν από τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε πως με τον Έλληνα πρωθυπουργό «έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις».

Την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των Θεσμών, για την επίτευξη συμφωνίας στο αμέσως επόμενο διάστημα, αποφάσισαν Μέρκελ, Τσίπρας και Ολάντ κατά τη χθεσινή (10/06/2015) τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Έχοντας ως δεδομένο ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα έως τη λήξη της τρέχουσας παράτασης, οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν, παρά το φημολογούμενο παρασκήνιο που ήθελε ακύρωση της εν λόγω συνάντησης, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και να επανεκκινήσουν οι προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος των δύο πλευρών.

Κάτι που ως ένα βαθμό φαίνεται να επιτεύχθηκε, καθώς ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο πως "βρισκόμαστε κοντά στο διάδρομο προσγείωσης για συμφωνία με την Ελλάδα", ενώ για "ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων" με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη σήμερα (11/06/2015) στο χώρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγο πριν από την έναρξη της σημερινής συνάντησης του Τσίπρα με τον Γιούνκερ ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε σήμερα ότι σκοπός της συνάντησης είναι να εξετάσουν πώς θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Μιας λύσης, η οποία, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, θα βασίζεται στη δήλωση του Eurogoroup της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά και στις εντατικές συνομιλίες που είχαν Γιούνκερ και Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

ΕΕ: Καλές πιθανότητες για συμφωνία με την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα, εγκαίρως για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, του Eurogroup, στις 18 Ιουνίου, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών θα συνεχιστούν σήμερα με το βάρος να δίνεται στις μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις, το ΦΠΑ και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, είπαν αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων.

«Όλα αυτά και πολλά ακόμα θα είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει καθοριστική πρόοδος σήμερα, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες η επόμενη εβδομάδα να φέρει μια συμφωνία που μπορεί να επικυρωθεί από το Eurogroup» είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Σχετικές ειδήσεις