ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Προσφέρουμε συναίνεση αλλά με πρόσημο προοδευτικό

Φίλης: Προσφέρουμε συναίνεση αλλά με πρόσημο προοδευτικό

«Προσφέρουμε συναίνεση αλλά με πρόσημο προοδευτικό και δημοκρατικό» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας σήμερα, Τρίτη (16/06) από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συνεχίζεται η συζήτηση του «μίνι» φορολογικού νομοσχεδίου.

Κάνοντας αναφορά σε όσα είπε, χθες, Δευτέρα, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης (στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους) για μη αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου να δοθεί χρόνος στις γερμανογαλλικές τράπεζες να απαλλαχθούν από τα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «αυτό το σχέδιο εμπίπτει στον ποινικό νόμο. Σε αυτό συνέργησαν ο τότε πρωθυπουργός, αξιωματούχοι και ο τότε διοικητής της ΤτΕ, Προβόπουλος. Η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο για την είσοδο του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Για όλα αυτά πρέπει να υπάρξει απολογισμός».

Εξάλλου, ο κ. Φίλης επισήμανε ότι το Μνημόνιο είναι ένα καθεστώς, ένας μηχανισμός ελέγχου της ελληνικής οικονομίας με τραγικές συνέπειες σε κοινωνικό επίπεδο, και, όπως είπε, «επιχειρούμε να το ξηλώσουμε βήμα-βήμα και αυτό πονάει πολλούς».

«Μας λένε ότι τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι χειρότερα από το email Χαρδούβελη. Ουδέν αναληθέστερο. Το email Χαρδούβελη δεν είναι συμφωνία, αλλά προεκλογικό φύλλο συκής που δεν έγινε δεκτό. Είναι ένα μέρος των δεσμεύσεων που έπρεπε να υλοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά για την 5η και 6η αξιολόγηση. Είναι ένα μικρό δείγμα των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης« ανέφερε για να συμπληρώσει ότι «η δική μας πρόταση για τη συμφωνία περιλαμβάνει τη ραγδαία αποκλιμάκωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε η αδύναμη οικονομία να εξασφαλίσει 14,2 δισ. ευρώ και να σπάσει ο μηχανισμός της λιτότητας». Επιπλέον, σημείωσε ότι χωρίς να ρυθμιστεί το χρέος δεν πρόκειται να καταργηθεί το Μνημόνιο και να βγούμε από τη λιτότητα και ότι χρειάζεται ρύθμιση με βήματα και με παράλληλη χρηματοδότηση αναπτυξιακού προγράμματος.

Σχετικά με το θέμα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι θέλουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτές δεν μπορεί να είναι η μείωση μισθών και συντάξεων, κλίμακες ΦΠΑ που θα απομυζούν τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων και ο εργασιακός Μεσαίωνας. Όπως είπε «ανάπτυξη που δεν λαμβάνει υπ' όψιν τα λαϊκά συμφέροντα έχει μέσα της το σπέρμα της κοινωνικής καταστροφής». Ειδικά για τον ΦΠΑ ανέφερε ότι αν και είναι ένας φόρος με ισοπεδοτικά στοιχεία, η κατανομή και τα κλιμάκια είναι στοιχεία που έχουν σημασία για το λαϊκό εισόδημα.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε για να φύγει αλλά να μείνει με την θέληση του λαού. Δεν θα συνεργήσουμε σε σενάρια αριστερής παρένθεσης» και απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης σημείωσε: «Προσφέρουμε συναίνεση, αλλά με πρόσημο προοδευτικό και δημοκρατικό. Την προσφέρουμε ως πολιτική δύναμη και ως κυβέρνηση. Σήμερα, άλλωστε ανοίξαμε την πόρτα του Μαξίμου που μας χτύπησαν. Όλα τα άλλα περί συναίνεσης χωρίς πολιτική κατεύθυνση είναι για τις τηλεοράσεις».

Σχετικές ειδήσεις