ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιέσεις από Ουάσινγκτον για συμφωνία: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Λιου

Πιέσεις από Ουάσινγκτον για συμφωνία: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Λιου

Λιγότερες από 48 ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα και τους πιστωτές της για την επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατόν.

Aπό τη μία - και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών - ο Τζακ Λιου είχε σήμερα (16/6) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στον οποίο υπογράμμισε την αναγκαιότητα «να επιτευχθεί ένας πραγματικός συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε πως «ενδεχόμενη αποτυχία σε συμφωνία μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσκολία για την Ελλάδα καθώς και αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία». Ο ίδιος σημείωσε ότι θα συνεχίσει να παραμένει σε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις άλλες πλευρές στην Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνομιλία «εκφράστηκε η πρόθεση της ελληνικής πλευράς για γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Από την άλλη, λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου υπερθεμάτισε για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Ελλάδας προς αποφυγή των συνεπειών στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε απόψε την ελπίδα ότι η κατάσταση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της μπορεί να επιλυθεί προτού επιφέρει σημαντικές, αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Τζος Έρνεστ είπε στους δημοσιογράφους ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες συνομιλίες θα πρέπει να ενδιαφέρονται να ξαναστηθεί η Ελλάδα σε ισχυρές οικονομικές βάσεις κατά τρόπο που να μην διασαλεύονται οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σχετικές ειδήσεις