ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικός Τύπος: Ποια είναι η στρατηγική του Τσίπρα;

Γερμανικός Τύπος: Ποια είναι η στρατηγική του Τσίπρα;

Επικρίσεις προς την ελληνική πλευρά, προτροπές για έξοδο από την Ευρωζώνη αλλά, κυρίως, προβληματισμός για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση αποτυπώνεται στο γερμανικό Τύπο.

«Το σχέδιο Τσίπρα θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ» επιγράφεται ανάλυση της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνου. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται για τον πρωθυπουργό: «Δεν προλάβαινε να φτάσει ο Έλληνας στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο και αμέσως εξέφραζε τη διάθεσή του για συμβιβασμό. Με το που επέστρεφε στην Αθήνα, διαλαλούσε και πάλι τη γνωστή, σκληρή, ασυμβίβαστη γραμμή. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί του. Οφείλεται σε αδυναμία να επιβάλει τον συμβιβασμό στο εσωτερικό της χώρας του; Οφείλεται σε ανικανότητα; Η μήπως ο Τσίπρας κάνει απλώς ελιγμούς τακτικής, ώστε να του δώσουν στο τέλος μία ευκαιρία για την ʻπολιτική λύσηʼ που ο ίδιος επιθυμεί;»

Μάλλον το τελευταίο συμβαίνει, αφήνει να εννοηθεί άλλος αρθρογράφος της Welt στη δική του ανάλυση, η οποία ξεκινάει με ιστορική αναδρομή, για να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο οξυδερκής υπουργός του των Οικονομικών δεν είναι θερμοκέφαλοι. Είναι ψυχροί αναλυτές της γερμανικής ψυχοσύνθεσης. Παρατηρούν με νηφαλιότητα τον φόβο να διαβρώνει τη γερμανική ψυχή και βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Είναι λάθος αυτό που συνεχώς διαβάζουμε τους τελευταίους μήνες, ότι δηλαδή οι Τσίπρας και Βαρουφάκης έχουν περιέλθει σε δύσκολη θέση. Επί του παρόντος είναι μάλλον οι πιο επιτυχημένοι πολιτικοί στην Ευρώπη».

Ενόψει της αυριανής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει: «Οι καλά πληροφορημένοι θεωρούν μάλλον απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα στο Γιούρογκρουπ της Πέμπτης - αν όχι για κανέναν άλλον λόγο, διότι, όπως δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη Handelsblatt, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει πλέον εντολή διαπραγμάτευσης από την κυβέρνησή του».

H εφημερίδα Süddeutsche Zeitung διαβλέπει μία αποστασιοποίηση του Βερολίνου από σενάρια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, όπως η επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων: «Και την Τρίτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τήρησε την αρχή να αποφεύγει το ʻναρκοπέδιοʼ των σχεδιασμών για περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα. Μιλώντας μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ (...) επιβεβαίωσε τη στάση της ότι θέλει να κάνει τα πάντα, για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ» σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου.

Με το γνωστό, άμεσο ύφος της η Bild απευθύνεται στην καγκελάριο ενόψει της αυριανής κυβερνητικής ανακοίνωσης στο Κοινοβούλιο και με τίτλο «Αυτόν την ομιλία θέλουμε να ακούσουμε». Μεταξύ άλλων η Bild καλεί την Άνγκελα Μέρκελ να επιμείνει σε αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα με το εξής επιχείρημα: «Στην Ελλάδα ένας δημόσιος υπάλληλος 56 ετών μπορεί να πάρει πρόωρη σύνταξη. Γι αυτό το κοινωνικό μέτρο πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Δεν αποτελεί λοιπόν έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας να απαιτήσουμε την άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης». Κυρίως όμως, η Bild προτρέπει την Άνγκελα Μέρκελ να πει καθαρά τα εξής: «Ο εθνικός δρόμος, που έχει επιλέξει η Ελλάδα, σημαίνει σε τελική ανάλυση ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα δικαίως θεωρείται κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, λόγω της ιστορίας της. Και μετά από την αποχώρησή της από την ευρωζώνη θα παραμείνει σημαντικό μέλος της ΕΕ. Ας της δώσουμε λοιπόν τον χρόνο που χρειάζεται για να ανανεωθεί».

Από την άλλη πλευρά ακόμα και ο πρώην υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος επανειλημμένα έχει ασκήσει κριτική στη νέα ελληνική κυβέρνηση, προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, ο Γιόσκα Φίσερ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Ευρώπη πλησιάζει σε μία φάση πολύ επικίνδυνη. Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μέγιστη καταστροφή. Πρέπει τώρα να βρεθεί μία λύση, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της- μέσα στην ευρωζώνη και όχι εκτός, αλλά ούτε και στο περιθώριό της».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις