ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντοπούλου: Να μην αποπληρωθεί το «παράνομο» χρέος

Κωνσταντοπούλου: Να μην αποπληρωθεί το «παράνομο» χρέος

Παρέμβαση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης έκανε η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κατά την συνέντευξη Τύπου για τα πρώτα συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος.

«Δεν επιτρέπεται ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο να γίνουν υπαναχωρήσεις για αυτά που κατακτήθηκαν με αίμα και θυσίες» είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Βουλής σχολιάζοντας τη φράση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργου Κασιμάτη πως «υπογραφή στην κατάργηση της Δημοκρατίας δεν μπαίνει, ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο».

Η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε αναστολή αποπληρωμής του χρέους ή και την μονομερή διαγραφή του, ως «παράνομου και επονείδιστου».

«Τα νομικά επιχειρήματα που επιτρέπουν σε ένα κυρίαρχο κράτος να αποκηρύξει μονομερώς το χρέος είναι πολλαπλά», υποστηρίζεται στο κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Η Πρόεδρος της Βουλής έστρεψε τα βέλη της στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Διεθνής καμπάνια ενημέρωσης

Βάσει των προκαταρκτικών συμπερασμάτων, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, θα αρχίσει από σήμερα διεθνή καμπάνια ενημέρωσης από την ίδια και ευρύτερα από τα μέλη της Επιτροπής, ενώ προανήγγειλε και την δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας για την προβολή του έργου της.

Στο ίδιο κείμενο μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι:

1) «Το χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να χαρακτηριστεί παράνομο αθέμιτο επονείδιστο (απεχθές)».

2) «Το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να χαρακτηριστεί παράνομο, είναι επίσης αθέμιτο και επονείδιστο».

3) «Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρέχει δάνεια χωρίς μετρητά (cash-less loans) τα οποία πρέπει να θεωρηθούν παράνομα. Τα συγκεκριμένα χρέη είναι αθέμιτα και επονείδιστα».

4) «Τα διμερή δάνεια πρέπει να θεωρηθούν παράνομα, είναι αθέμιτα, και επονείδιστα».

5) «Το χρέος προς τους ιδιώτες δανειστές πρέπει να θεωρηθεί παράνομο. Μέρος του χρέους προς τις ιδιωτικές τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είναι αθέμιτο. Τέλος, το χρέος προς τις ιδιωτικές τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είναι επονείδιστο».

Σχετικές ειδήσεις