ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η συνάντηση Α. Τσίπρα με τον Β. Πούτιν

Σήμερα η συνάντηση Α. Τσίπρα με τον Β. Πούτιν

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή (19/06/2015) συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, που θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά τις 16:00.

Εχθές ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, συναντήθηκε στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ενεργειακά θέματα αλλά και ζητήματα που αφορούν τον αγωγό με ρωσικό φυσικό αέριο που θα διέρχεται από ελληνικό έδαφος και το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ρωσία, το οποίο πρόκειται να υπογράψει σήμερα.

Στη συνέχεια ο Α. Τσίπρας μαζί με τον κύριο Λαφαζάνη είχαν συνάντηση και με αντιπροσωπεία της διοίκησης της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS.

Η αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κύριο Τσίπρα το έντονο ενδιαφέρον της για την συνεργασία της Ελλάδας με την νέα αναπτυξιακή τράπεζα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Εκ μέρους της τράπεζας των BRICS στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρώτος πρόεδρός της Κουνταπούρ Βαμάρ Καμάθ, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και νέος αντιπρόεδρος της νέας τράπεζας Πάολο Νογκουέιρα Μπατίστα, ο Ρώσος αναπληρωτής Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ, καθώς και ο Βλάντιμιρ Ντμίτριεβ, επικεφαλής της VEB-Vnesheconombank, Κρατικής τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών υποθέσεων της Ρωσίας.

Ακόμη ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, είχε μακρά συζήτηση εργασίας με τον Βλάντιμιρ Ντμιτρίεφ πρόεδρο της Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Ρωσίας, η οποία με θυγατρική της θα συμμετάσχει κατά 50% στην εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης του αγωγού.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την κατασκευή και διαχείριση του αγωγού με το ρωσικό φυσικό αέριο που θα διέλθει από το ελληνικό έδαφος και συμφωνήθηκαν θέματα με τα οποία θα καταπιαστεί το μνημόνιο για τον αγωγό ανάμεσα στις δυο χώρες και την εκτέλεση του έργου.

Παράλληλα σε ομιλία του σε Έλληνες επιχειρηματίες στο 19ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στην ελληνική επιχειρηματικότητα «να ανοίξει τα πανιά της σε ανοικτές θάλασσες παρά τις φουρτούνες».

«Σε μια δύσκολη περίοδο οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορεί να γίνουν πρωτοπόροι στην ανακάλυψη νέων οριζόντων. Εσείς να μας τραβάτε από το μανίκι» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να ανοιχτούμε σε νέους ορίζοντες, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση διαρκεί πέντε χρόνια και παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνουμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε:«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή και για να την ξεπεράσει πρέπει να πάρει διαζύγιο με τις παθογένειες του παρελθόντος».

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους επιχειρηματίες για τις επαφές που είχε στην Αγία Πετρούπολη στο περιθώριο του Φόρουμ με το ΔΣ της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS αλλά και ηγετικούς παράγοντες των νέων αναδυόμενων οικονομιών σε όλο τον πλανήτη. «Το ελληνικό δαιμόνιο κατάφερε να μεγαλουργήσει όταν έφυγε από τα στερεότυπα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ανήκει μεν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πρέπει να ανακαλύψουμε και τον νέο κόσμο που αναπτύσσεται ταχύτατα γύρω μας. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα ανάμεσα στον παραδοσιακό κόσμο και τις αναδυόμενες νέες οικονομίες».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι η επιχειρηματικότητα μπορεί να ανοίξει δρόμους που θα δώσουν νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία.

Στους επιχειρηματίες μίλησε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας ότι μαζί με τη λύση που θα υπάρξει στο γενικότερο πρόβλημα θα πρέπει να ανοίξουν και νέες δυνατότητες για μια ισχυρή παρουσία ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως και για ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προσκληθεί για να δώσει το παρών στο Οικονομικό Φόρουμ τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχε επισκεφθεί το Κρεμλίνο, ενώ θα είναι ένας από τους τιμώμενους πολιτικούς ηγέτες του Φόρουμ που διοργανώνεται ετησίως υπό την αιγίδα της ρωσικής προεδρίας στην ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Πούτιν.

Το συνέδριο θα ανοίξει σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος με μια ομιλία της οποίας το περιεχόμενο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου είχε πει ότι ο Βλ. Πούτιν θα έχει επίσης συναντήσεις εργασίας και με άλλους ξένους ηγέτες, που θα είναι παρόντες στο φόρουμ, όπως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας Βαν Γιαν, ο πρόεδρος της Κιργιζίας Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, ο πρωθυπουργός της Μογγολίας Τσιμεντιγίν Σαϊχανμπιλέγκ, ενώ παρόντες θα είναι και πρώην ηγετικοί παράγοντες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν και Ρομάνο Πρόντι και άλλοι.

Ο Ντ. Πεσκόφ αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει το θέμα της κεντρικής ομιλίας του Βλ. Πούτιν στο Φόρουμ κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση των συμμετεχόντων.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές θέλουν πάντως τον πρόεδρο της Ρωσίας να χρησιμοποιεί ηγετικό χαρακτήρα στο λόγο του για την πρωτοβουλία αυτή της γενέτειράς του, που κάθε χρόνο την φέρνει στο επίκεντρο της επιχειρηματικής δράσης. Στον λόγο του μάλιστα θα μιλήσει και για τις δυτικές κυρώσεις που έχει υποστεί η χώρα του έπειτα την κρίση στην Ουκρανία.

Σχετικές ειδήσεις