ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράταση του προγράμματος και ξεκλείδωμα της χρηματοδότησης

Παράταση του προγράμματος και ξεκλείδωμα της χρηματοδότησης

Περισσότερο από τρεις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ – ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αποτελεί προπομπό της πολιτικής συμφωνίας που χρειάζεται η Ελλάδα και η οποία θα επιτευχθεί όπως όλα δείχνουν κατά την τακτική Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 25/6 και της Παρασκευής 26/6.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης επί της αρχής, με σκοπό αυτό να βρίσκεται σε ισχύ για όσο θα συνεχίζεται η συζήτηση για λύση του ζητήματος του χρέους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να πάρει χρηματοδοτική ανάσα για τη χώρα κάτω από ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν δέχτηκε να συζητηθεί τρίτο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία για παράταση προβλέπει τετράμηνη ή εξάμηνη συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος.

Για ικανό αλλά όχι επαρκές βήμα προόδου, έκαναν λόγο οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Χαρακτήρισαν «καλή βάση» για συζήτηση τη νέα ελληνική πρόταση, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως απαιτείται ακόμα «πολλή δουλειά» για την επίτευξη συμφωνίας, με την Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει «η συμφωνία πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτή από το ελληνικό κοινοβούλιο».

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συγκαλείται εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να συζητήσει για την Ελλάδα.

Μέρκελ: Πρώτα από την ελληνική βουλή κι έπειτα όλα τα άλλα

Κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε, μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε, μεταξύ άλλων πως «αυτό που παρουσίασε η ελληνική πλευρά, είναι μία πρόοδος».

«Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως ο χρόνος πιέζει.

Όπως είπε η κ. Μέρκελ, πρώτα πρέπει να εξασφαλίσουμε το θέμα της χρηματοδότησης, το οποίο ότι είναι τμήμα των διαπραγματεύσεων. «Πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου», σημείωσε.

«Πρώτα πρέπει να δούμε εάν το ελληνικό Κοινοβούλιο θα αποδεχθεί μία συμφωνία και μετά θα μπούμε στη συζήτηση για τα εθνικά Κοινοβούλια. Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί από τους θεσμούς και το Eurogroup πρώτα», ξεκαθάρισε η καγκελάριος.

«Θα δούμε τις επόμενες δύο ημέρες τι θα γίνει, πρέπει να δουλέψουμε υπό μεγάλη πίεση. Δεν συζητήσαμε για τρίτο πρόγραμμα, μιλήσαμε για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, ακούσαμε την ελληνική κυβέρνηση να λέει ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα», τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ.

Ερωτηθείσα για το ζήτημα του χρέους, η Μέρκελ δήλωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί, και τόνισε ότι δεν μπορεί να πει τι θα ειπωθεί την Τετάρτη το βράδυ. Δήλωσε, πάντως, ότι δεν έχει συζητηθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Τουσκ: Σημαντικό βήμα η ελληνική πρόταση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση «σημαντικό βήμα» και πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει διάθεση να συνεργάζεται με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο με τους Θεσμούς.

Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη θέλουν λύση, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επανέλαβε ότι η νέα ελληνική πρόταση είναι ένα θετικό βήμα, επί της οποίας θα υπάρξει περαιτέρω αποτίμηση τις επόμενες ώρες.

Για ένα πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα ο κ. Τουσκ παρέπεμψε την Τετάρτη το βράδυ, στο Eurogroup.

Γιουνκέρ: Πάμε για συμφωνία στο Eurogroup

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι οι προτάσεις που τέθηκαν προς εξέταση, «είναι ένα μείζον βήμα» που ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση και είναι «προς την σωστή κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε αισιόδοξος ότι την ερχόμενη Τετάρτη, στο Eurogroup, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και κατόπιν την Πέμπτη σε επίπεδο ηγετών, ώστε να υπάρξει λύση εντός της εβδομάδας.

Ολάντ: Όλα έχουν δρομολογηθεί για συμφωνία εντός της εβδομάδας

Τη βεβαιότητά του ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι τη νέα Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη (25/6), εξέφρασε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Προοδεύουμε προς μια συμφωνία», τόνισε αρχικά ο Γάλλος Πρόεδρος μετά το τέλος της Συνόδου, για να συμπληρώσει: «Παραμένει δουλειά, τα πάντα έχουν δρομολογηθεί ώστε να δοθεί λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη και αυτό το αποδεικνύουν όσα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια».

Για «σκληρή δουλειά» που πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες και ημέρες μίλησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποχωρώντας από τη Σύνοδο Κορυφής.

Πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολύ δουλειά στις επόμενες 48 ώρες. Οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Δουλεύουμε πάνω στις ελληνικές προτάσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Σχετικές ειδήσεις