ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Τα περιθώρια είναι ελάχιστα – Συμφωνία εντός της εβδομάδας

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Τα περιθώρια είναι ελάχιστα – Συμφωνία εντός της εβδομάδας

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς τόνισε πως τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και πως η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών είναι αναγκαίο να επιτευχθεί αυτήν την εβδομάδα.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 22ης Ιουνίου, αλλά και τα θέματα που θα συζητηθούν στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Φ. Τίμερμανς επισήμανε ότι τα χρονικά περιθώρια που απομένουν για επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα είναι ελάχιστα. Ο ίδιος υπογράμμισε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να γεφυρώσει τις διαφορές όλων των πλευρών και σημείωσε ότι η Κομισιόν εργάζεται με γνώμονα τη βοήθεια προς τους Έλληνες πολίτες και την αντιμετώπιση της ανεργίας και της αβεβαιότητας στη χώρα.

Συνεχίζοντας, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση, τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δεσμευθούν ότι θα δώσουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα, για μια νέα εκκίνηση της Ελλάδας που θα βασίζεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην αρωγή των θεσμών. Πρόσθεσε, τέλος, ότι μόλις επιτευχθεί συμφωνία, ο πρόεδρος της Επιτροπής θα υποβάλει προτάσεις για την παροχή 35 δισ. ευρώ για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

"Η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις"

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Μάλφρεντ Βέμπερ τόνισε ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις. Επέρριψε δε ευθύνες στην «κομμουνιστική κυβέρνηση της Ελλάδας», όπως την αποκάλεσε, η οποία παρέλαβε την οικονομία σε βελτιωμένη κατάσταση και την επιδείνωσε, από τα χαμηλά πλεονάσματα πίσω στα ελλείμματα, από την ισχνή ανάπτυξη στη βαθιά οικονομική κρίση και από το σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα στην εκροή κεφαλαίων. Κατέληξε, λέγοντας ότι η συμφωνία είναι αναγκαία και ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

"Κάνουν λάθος όσοι θέλουν να ταπεινώσουν την Ελλάδα"

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Ομάδας, Τζιάνι Πιτέλα εξέφρασε την ελπίδα να δούμε αυτήν την εβδομάδα την τελική κατάληξη της ελληνικής υπόθεσης και να βρεθεί συμφωνία. Εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΕΛΚ, που είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει προτάσεις, λέγοντας ότι αυτό έχει γίνει ήδη και ότι η συμφωνία είναι επί τάπητος χάρη στις προσπάθειες του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προσέθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε κίνδυνο η ακεραιότητα της ευρωζώνης και το μέλλον της Ευρώπης για τον ΦΠΑ στα ελληνικά εστιατόρια. Κατέληξε λέγοντας πως αυτοί που θέλουν να ταπεινώσουν την Ελλάδα κάνουν λάθος, γιατί δεν αμφισβητούν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά τη διάσωση του ελληνικού λαού και την ακεραιότητα της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφστατ ανέφερε ότι η μόνη επιλογή και διέξοδος από την κρίση είναι η επίτευξη συμφωνίας, γιατί διαφορετικά μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν χειρότερη για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την Ευρώπη. Ο Γκι Βερχόφστατ τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μία διαρκής λύση για την Ελλάδα, και αυτό δεν συμβαίνει με τη συμφωνία που βρίσκεται υπό συζήτηση αυτή την ώρα.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι την περασμένη Δευτέρα η Επιτροπή και το Eurogroup χαιρέτισαν τις ελληνικές προτάσεις ως «καλή βάση» συζήτησης, το ΔΝΤ και συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης δείχνουν ότι δεν θέλουν συμφωνία και θέλουν να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση που εξασφαλίζει υγιή δημόσια οικονομικά, προωθεί μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους, και βάζει τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Παπαδημούλης επέρριψε ευθύνες στις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες εφάρμοσαν μαζί με την τρόικα μια πολιτική που τριπλασίασε την ανεργία στην Ελλάδα, έφερε ύφεση 25% του ΑΕΠ και εκτίναξε το ελληνικό χρέος από 125% του ΑΕΠ στο 180%. Τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται υγιή δημόσια οικονομικά, αλλά και ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος. Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, τα οποία όμως δεν αρέσουν στο ΔΝΤ, γιατί φορολογούνται οι πλούσιοι.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε λέγοντας ότι η εξεύρεση λύσης επείγει και είναι απολύτως εφικτή και πως είναι έτοιμη στη βάση των ελληνικών προτάσεων που κατατέθηκαν την περασμένη Δευτέρα και κάλεσε την Επιτροπή να εργαστεί πάνω σε αυτές τις προτάσεις χωρίς να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή του ΔΝΤ εσαεί.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμφωνήσει, αλλά ο ελληνικός λαός δεν είναι έτοιμος να γονατίσει και να ταπεινωθεί και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι», δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης.