ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σουλτς: «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Grexit»

Σουλτς: «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Grexit»

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση για το ελληνικό πρόγραμμα και ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Grexit. Πιστεύω ακόμη ότι θα επικρατήσει τελικά η λογική, ακόμη και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια-δυο μέρες, αλλά θα υπάρξει λύση», δήλωσε ο κ.Σουλτς νωρίτερα απόψε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Τώρα το θέμα είναι η ελληνική κυβέρνηση απλώς να δεχθεί η τελευταία δόση του προγράμματος βοήθειας να μπορεί να εκταμιευθεί, 7,3 δισεκατομμύρια.

Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν το δέχονται, δεν το καταλαβαίνω. Ίσως να το μάθουμε. Εάν αυτά τα χρήματα εκταμιευθούν , έχουμε χρόνο - λίγους μήνες - για να κάνουμε κάτι. Όχι για να μιλήσουμε για το χρέος, αλλά για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και απασχόληση. Αλλιώς η Ελλάδα δεν θα σταθεί ποτέ ξανά στα πόδια της. Για αυτό είμαι κάπως έκπληκτος που ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να δεχθεί τις προσφορές, αλλά ίσως να επικρατήσει τελικά η λογική».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι «τζογαδόρος ή αφελής», ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης επισημαίνει: «Ούτε τζογαδόρος ούτε αφελής. Βρίσκεται όμως σε μια κατάσταση στην οποία εγώ δεν θα ήθελα να βρίσκομαι. Και μερικές φορές υπάρχουν στη ζωή στιγμές, όπου ο άνθρωπος πρέπει να κάνει κάτι, να σταθεί αναγκαστικά απέναντι στους ίδιους τους δικούς του ανθρώπους. Πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα. Σε ό,τι αφορά τον κ. Τσίπρα, ακόμη πιστεύει ότι δεν μπορεί να στραφεί εναντίον του κόμματός του. Υπάρχουν ιδεολόγοι που θέλουν να τον εμποδίσουν να κάνει έναν δίκαιο συμβιβασμό, μόνο και μόνο επειδή πουλάνε την ‘καθαρή' ιδεολογία. Πρέπει να βρει την τόλμη να τους πει ότι ο ελληνικός λαός και η τύχη του είναι πιο σημαντικά. Αν το καταφέρει και ελπίζω να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε σε αυτό, τότε θα έχουμε λύση».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο άφεσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Σουλτς τονίζει ότι αυτό είναι θέμα με το οποίο «θα αποφασίσουμε μετά» και προσθέτει ότι μια διαγραφή χρέους δεν θα έλυνε το πρόβλημα. «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Ας σταματήσουμε να μιλάμε για το χρέος. Αυτή την στιγμή οι Έλληνες ούτως ή άλλως δεν πληρώνουν για το χρέος», τόνισε και ανέφερε ότι «σήμερα είναι πολύ σημαντικότερο ότι αποφασίσαμε το λεγόμενο ‘Σχέδιο Γιούνκερ' για 315 δισεκατομμύρια για όλη την ΕΕ».

Από αυτό το Σχέδιο, συνέχισε, πρέπει να φέρουμε επενδύσεις για την Ελλάδα, πχ. για τον τουρισμό, ή τον τομέα των ΑΠΕ. Αν επενδύσουμε σε αυτούς τους τομείς στην Ελλάδα, μπορούμε να δημιουργήσουμε οικονομική ανάπτυξη. «Αλλά, Θεέ μου, πρέπει επιτέλους αυτή η κυβέρνηση να καταλάβει ότι έχει εδώ τόσους ανθρώπους που θέλουν να την βοηθήσουν, που ελπίζω αυτό να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις