ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα: Οι εξελίξεις στην Ελλάδα απασχολούν τον γερμανικό Τύπο

Δημοψήφισμα: Οι εξελίξεις στην Ελλάδα απασχολούν τον γερμανικό Τύπο

«Το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, χαρακτηριστικός του κλίματος που επικρατεί στην γερμανικό Τύπο σήμερα.

Οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ τη διεξαγωγής δημοψηφίσματος, επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine.

Στην ομιλία του στη βουλή ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε εναντίον των πιστωτών της χώρας του και κάλεσε τους Έλληνες να ψηφίσουν κατά των μέτρων λιτότητας, προσθέτει η εφημερίδα.

Η FAZ σημειώνει εξάλλου ότι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ολοκληρώνεται την Τρίτη, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να μην το παρατείνουν. Χωρίς νέα βοήθεια, επισημαίνει η εφημερίδα, η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Εξάλλου σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο επικεφαλής της επιτροπής Εσωτερικών Θεμάτων της Μπούντεσταγκ, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαουχ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ζήτησε να σταματήσει αμέσως η παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ελληνικές τράπεζες.

"Η ΕΚΤ πρέπει να πάψει αμέσως να δίνει επιπλέον χρήματα μέσω του ELA", είπε.

Η Suddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες με θέμα την κρίση στην Ελλάδα έληξε χωρίς αποτέλεσμα και προσθέτει ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ως αιτία για τη μη παράταση του προγράμματος η γερμανική εφημερίδα επικαλείται, μεταξύ άλλων, και την έλλειψη εμπιστοσύνης των ηγετών της ευρωζώνης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα η Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι πλέον το κεντρικό ερώτημα είναι η στάση της ΕΚΤ και αν αυτή θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

"Έξω από την πόρτα", είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία εξηγεί ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κυριολεκτικά έκλεισε πίσω του την πόρτα του Eurogroup, η οποία παρέμενε ανοικτή για την Ελλάδα, όταν εγκατέλειψε την αίθουσα όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση.

Πλέον, τονίζει η εφημερίδα, μια χρεοκοπία της Ελλάδας μοιάζει αναπόφευκτη.
Έπειτα από 14 ώρες συζήτησης οι Έλληνες βουλευτές αποφάσισαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη

Κυριακή, αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel. Πλέον είναι ξεκάθαρο, συνεχίζει: Οι Έλληνες θα αποφασίσουν σε μια εβδομάδα μέσω δημοψηφίσματος για μια συμφωνία με τους πιστωτές.

Σχετικές ειδήσεις