ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα: Πρωτοβουλία Γιουνκέρ για άρση του αδιεξόδου

Δημοψήφισμα: Πρωτοβουλία Γιουνκέρ για άρση του αδιεξόδου

Γέφυρα επικοινωνίας, με νέα πρόταση, φέρεται πως... άπλωσε προς τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ - Αμετακίνητος στο «όχι» του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός - Τι αναφέρουν νεότερες πληροφορίες.

Ο Γιούνκερ στοχεύει στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, πριν λήξει το ελληνικό πρόγραμμα το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών, κάνοντας μία αλλαγή (πιθανώς για το ζήτημα του ΕΚΑΣ).

Σκοπός της νέας προσφοράς των Βρυξελλών είναι να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup σήμερα Τρίτη, πριν από τα μεσάνυχτα (όταν και λήγει το ελληνικό πρόγραμμα), ώστε αυτό να υιοθετήσει μία ανακοίνωση που θα κάνει αναφορά στο χρέος.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν, μάλιστα, ότι έλαβαν ένα μήνυμα από τις Βρυξέλλες, αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο Αλ. Τσίπρας θα επιμείνει στην πρόταση του «όχι» στο δημοψήφισμα.

Η πρόταση Γιουνκέρ φέρεται να περιλαμβάνει: Ο Αλ.Τσίπρας να κάνει δεκτή την πρόταση των Θεσμών, να απευθύνει έκκληση στον ελληνικό λαο να ψηφίσει «ναι» την Κυριακή και να ζητήσει νέο Eurogroup, ενώ από την πλευρά τους οι Θεσμοί θα δεχθούν μια αλλαγή στο κείμενό τους.

Σύμφωνα πάντως με τελευταίες έγκυρες πληροφορίες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν απέστειλε νέα πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά τον κάλεσε να του στείλει ο Έλληνας πρωθυπουργός τη δική του, πάνω στην υπάρχουσα των Θεσμών (ουσιαστικά δηλαδή τις διαφωνίες του), προκειμένου να κάτσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων...

Σχετικές ειδήσεις