ΠΟΛΙΤΙΚΗ

FT: Ο Τσίπρας δέχεται τους όρους των δανειστών, προσαρμοσμένους στη νέα ελληνική πρόταση

FT: Ο Τσίπρας δέχεται τους όρους των δανειστών, προσαρμοσμένους στη νέα ελληνική πρόταση

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδεχθεί τους όρους των πιστωτών που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, με σειρά, όμως, τροποποιήσεων,σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε χθες (30/06/2015) βράδυ ο πρωθυπουργός στους θεσμούς, την οποία και αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Η επιστολή των δύο σελίδων, εστάλη στους προϊσταμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αποκαλύπτει ο Peter Spiegel.

«Σας γράφω για να σας πληροφορήσω για τη θέση της Ελλάδας στη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων του Staff Level Agreement, όπως δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 28 Ιουνίου 2015», αναφέρει, αρχικά, στην επιστολή του ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποδεχτεί αυτό το Staff Level Agreement υπό τον όρο των ακόλουθων τροποποιήσεων, προσθηκών ή διευκρινίσεων, ως μέρος μίας επέκτασης του παρόντος προγράμματος του EFSF και της νέας συμφωνίας δανεισμού από τον ESM, για την οποία κατατέθηκε αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015», προσθέτει.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το εξής:

«Προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

κ. Μάριο Ντράγκι

Προς την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ

κα Κριστίν Λαγκάρντ

Αγαπητή Γενική Διευθύντρια, αγαπητοί Πρόεδροι

Γράφω για να σας ενημερώσω για τη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας έναντι του καταλόγου των Προαπαιτούμενων της Συμφωνίας σε Τεχνικό Επίπεδο όπως δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου 2015 στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής. Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή τη Συμφωνία σε Τεχνικό Επίπεδο έπειτα από τις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή αποσαφηνίσεις, ως μέρος μιας παράτασης του εκπνέοντος προγράμματος του EFSF και της νέας Δανειακής Συμφωνίας με το ESM για την οποία υποβλήθηκε αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015. Όπως θα επισημάνετε, οι τροποποιήσεις μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται πλήρως την συνοχή και την αξιοπιστία του σχεδιασμου του συνολικού προγράμματος.

1. Μεταρρύθμιση ΦΠΑ

Διατήρηση της έκπτωσης του 30% στα νησιά, η οποία θα εφαρμοσθεί επί των νέων συντελεστών.

2. Δημοσιονομικά διαρθρωτικά μέτρα:

Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων στο 100% και σταδιακή εξάλειψη της προνομιακής φορολογικής αντιμετώπισης των αγροτών (περιλαμβανομένων των επιδοτήσεων για τον ειδικό φόρο στο ντίζελ) έως το τέλος του 2017. Μείωση της οροφής των στρατιωτικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016 και 400 εκατ. ευρώ το 2017 μέσω μιας στοχευμένης ομάδας δράσεων, περιλαμβανομένης μιας μείωσης του συνόλου των υπαλλήλων και των προμηθειών.

3. Συντάξεις:

Η μεταρρύθμιση του 2010 θα εφαρμοσθεί πλήρως, αλλά η μεταρρύθμιση του 2012 (παράγοντας βιωσιμότητας) θα αναβληθεί έως ότου εφαρμοσθεί η νέα νομοθετική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο 2015. Το ΕΚΑΣ θα εξαλειφθεί σταδιακά έως το τέλος του 2019, αλλά χωρίς οποιαδήποτε άμεση ενέργεια έναντι του κορυφαίου 20% των δικαιούχων.

Όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων θα εξαλειφθούν σταδιακά έως το τέλος του 2017, αρχίζοντας από τις 31 Οκτωβρίου 2015.

4. Αγορές εργασίας:

Το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί το φθινόπωρο 2015.

5. Αγορές προϊόντων:

Άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων συστάσεων από την εργαλειοθήκη 1 του ΟΟΣΑ (τουριστικές μισθώσεις, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, κώδικας δεοντολογίας για παραδοσιακά τρόφιμα και ευρωκώδικες για τα δομικά υλικά), εργαλειοθήκη 2 (ποτά και πετρελαϊκά προϊόντα) και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών και των δικαστικών επιμελητών, απελευθέρωση της αγοράς για τα γυμναστήρια και εξάλειψη σημαντικού ποσοστού φόρων υπέρ τρίτων.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, εφαρμογή ενός φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που περιλαμβάνει:

- Δημιουργία One-Stop-Shop (OSS) υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις (ανάλυση βέλτιστης πρακτικής, καθώς και ένας ήδη προετοιμασμένος και ολοκληρωμένος σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ συνολικός οδικός χάρτης)·

- Άμεση πραγματοποίηση μιας συνολικής αξιολόγησης του ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς που χαρακτηρίζονται από ολιγοπωλιακές πρακτικές (π.χ. κατασκευές, χονδρεμπόριο, αγροτικά προϊόντα, μέσα ενημέρωσης κλπ.) και ανάλογη υιοθέτηση συστάσεων (οδικός χάρτης και χρονοδιάγραμμα που έχουν ήδη ετοιμαστεί από τον ΟΟΣΑ).

Ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωρισθεί από την ΔΕΗ σε μια χωριστή νομική οντότητα που θα τελεί υπό πλειοψηφικό κρατικό έλεγχο.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ESM Loan Agreement Prior Actions Amend 30.06.2015 1

«Όπως θα παρατηρήσετε, οι τροποποιήσεις μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται πλήρως την ευρωστία και αξιοπιστία του σχεδίου του συνολικού προγράμματος», υπογραμμίζει.

Η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού σημειώνει πως η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στο ΦΠΑ, με εξαίρεση το καθεστώς των νησιών, ενώ στο επίμαχο θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ζητά οι αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Ζητά, επίσης, το ΕΚΑΣ να μην καταργηθεί από το Δεκέμβριο του 2019, αλλά σταδιακά.

Υπενθυμίζουμε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσουν τη νέα πρόταση του πρωθυπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων