ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα: Η Έκαρντ ζήτησε από τη Μέρκελ να ηγηθεί για λύση στην ελληνική κρίση

Δημοψήφισμα: Η Έκαρντ ζήτησε από τη Μέρκελ να ηγηθεί για λύση στην ελληνική κρίση

Να αναλάβει τις ευθύνες της ζήτησε από την Αγγελα Μέρκελ η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ- Έκαρντ, αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα.

«Η καγκελάριος έμεινε πολύ καιρό εκτός», δήλωσε η Γκέρινγκ-Έκαρντ σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Τώρα πρέπει να ηγηθεί».

Η Ελλάδα χρειάζεται «αναδιάρθρωση του χρέους της», τόνισε η βουλευτής των Πράσινων. Επιπλέον η Αθήνα έχει ανάγκη από «περαιτέρω οικονομική βοήθεια», εκτίμησε η ίδια.

Γι΄αυτό τον λόγο θα πρέπει η Μέρκελ επιβληθεί «στη διεθνή σκηνή αλλά και στο δικό της κόμμα». Οι πιστωτές της Αθήνας πρέπει να φροντίσουν να της δώσουν «χρόνο μερικά χρόνια», σύμφωνα με τη Γερμανίδα βουλευτή.

Η Ελλάδα, εκτίμησε η Γκέρινγκ-Έκαρντ χρειάζεται αυτή την υποστήριξη ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν «ένα τεράστιο πρόβλημα για την Ελλάδα και για το σύνολο της ευρωζώνης», προειδοποίησε η ίδια. «Μόλις η πρώτη χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, θα υπάρξει περαιτέρω αποσύνθεση», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε η Γκέρινγκ-Έκαρντ, θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους, αν και δεν διευκρίνισε τι είδους βοήθεια μπορεί να είναι αυτή. «Θα μπορούσε να χρειαστεί να δώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα. Η κοινωνική κατάσταση (στη χώρα) είναι δραματική», εξήγησε.

Παράλληλα η Γκέρινγκ-Έκαρντ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει μια νέα αρχή. «Με ενοχλεί η άρνηση να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έπρεπε να είναι αυτονόητες για μια αριστερή κυβέρνηση», είπε στη συνέντευξή της.

«Η Αθήνα θα έπρεπε να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες, να φορολογήσει πιο σκληρά τους πλούσιους και να περιορίσει τα προνόμια της εκκλησίας», κατέληξε η Γκέρινγκ-Έκαρντ.

Σχετικές ειδήσεις