ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Exit Polls Δημοψήφισμα: Αδιευκρίνιστο αν θα στηθούν κάλπες για EXIT POLLS

Exit Polls Δημοψήφισμα: Αδιευκρίνιστο αν θα στηθούν κάλπες για EXIT POLLS

Αν και βρισκόμαστε λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα διενεργήσουν EXIT POLL και αν αυτά θα δημοσιοποιηθούν στα κανάλια.

Εν όψει του δημοψηφίσματος την Κυριακή 05/07/2015, δημοσκοπικές μετρήσεις βλέπουν και αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας όπως τα exit poll την ημέρα του Δημοψηφίσματος λέει στην ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων (ΣΕΔΕΑ).

Αν και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πόσα EXIT POLLS θα δουν το φως της δημοσιότητας, ο ΣΕΔΕΑ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι δημοσκοπήσεις και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους από τα ΜΜΕ, αποτελούν ιδιαιτέρως σημαντικό εργαλείο δημοκρατικού διαλόγου που οφείλει να προσφέρει ισότιμη και επί ίσοις όροις πληροφόρηση στους πολίτες και τους φορείς.

Κατά συνέπεια, οι δημοσκοπήσεις πρέπει να διαχωρίζονται αυστηρά και με σαφήνεια από εργαλεία επηρεασμού που ενδύονται τον μανδύα της μέτρησης, χωρίς να πληρούν επαρκώς τις αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές μιας επιστημονικά αξιόπιστης και εμπειρικά δοκιμασμένης μεθοδολογίας.

Ο ΣΕΔΕΑ καλεί τους φορείς που διενεργούν και δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις να το κάνουν σεβόμενοι το ισχύον νομικό πλαίσιο, εφαρμόζοντας τους κανόνες δεοντολογίας της ESOMAR/ICC και τηρώντας όσα ορίζονται στον Κανονισμό Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ), το σύστημα αυτοελέγχου που έχει συστήσει ο ΣΕΔΕΑ και αναγνωριστεί από την πολιτεία (με το Ν 3603/2007) με το οποίο ο ΣΕΔΕΑ πιστοποιεί τα μέλη του ως προς την τήρηση των ανωτέρω.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Δείτε ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΤΕ

Σχετικές ειδήσεις