ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα - Σόιμπλε: Οι νέες διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και χρονοβόρες

Δημοψήφισμα - Σόιμπλε: Οι νέες διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και χρονοβόρες

Ο Β. Σόιμπλε κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά τις πιθανότητες άμεσης επίτευξης συμφωνίας – Παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης αν επικρατήσει το "ναι" ζήτησε ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ.

Επισήμως το Βερολίνο αποφεύγει οποιαδήποτε δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως σύσταση προς τους έλληνες ψηφοφόρους. Την ίδια ώρα ωστόσο δεν παραλείπει να υπαινιχθεί κάποιες βασικές συντεταγμένες, σκιαγραφώντας ουσιαστικά το πλαίσιο στο οποίο αναμένεται να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις της επόμενης ημέρας.

Σε συνέντευξή του προς το σημερινό φύλλο της Bild ο γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατεβάζει σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά τις πιθανότητες άμεσης επίτευξης συμφωνίας, λέγοντας ότι μετά την λήξη του δεύτερου προγράμματος οι νέες διαπραγματεύσεις θα γίνουν "επί μίας εξολοκλήρου νέας βάσης και υπό πιο δύσκολες οικονομικές προϋποθέσεις. Αυτό αναμένεται να πάρει κάποιο χρόνο", όπως λέει.

Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε: "Οι προτάσεις επί των οποίων καλούνται να αποφασίσουν οι Έλληνες, δεν υπάρχουν πλέον στο τραπέζι. Θα πρέπει να περιμένουμε πώς θα διαχειριστεί το αποτέλεσμα η κυβέρνηση στην Αθήνα, ποιες συνέπειες θα έχει. Και τότε οι Έλληνες μπορούν να καταθέσουν αίτημα για την έναρξη διαπραγματεύσεων". Όταν υποβληθεί το σχετικό αίτημα, όπως λέει, θα εξεταστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. "Και εάν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τότε το Eurogroup θα ταχθεί υπέρ νέων διαπραγματεύσεων.

Προηγουμένως θα πρέπει να αποφασίσει η γερμανική βουλή. Μόνον τότε μπορούμε να διαπραγματευτούμε".

Σε κάθε περίπτωση ο Β. Σόιμπλε αναμένει δύσκολες διαπραγματεύσεις. "Μιλάμε για ένα πρόγραμμα που θα έχει μια σαφή αρχή: στήριξη μόνον έναντι πραγματικών ανταλλαγμάτων. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζω όμως ήδη: θα είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Διότι η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις