ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα - Κορωνάκης: Όλα αυτά συμβαίνουν με ευθύνη των δανειστών

Δημοψήφισμα - Κορωνάκης: Όλα αυτά συμβαίνουν με ευθύνη των δανειστών

Για μια ισχυρή Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη επιδιώκοντας καλύτερους όρους ενάντια στη λιτότητα με στόχευση την ανάπτυξη, υπεραμύνεται υπέρ του«Οχι»ο γραμματέας της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης αναφερόμενος στην άκαμπτη στάση των δανειστών κάνοντας λόγο γιαεξελισσόμενο οικονομικό πραξικόπημα αλλά και ξεδιάντροπη παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Με ισχυρό το «όχι» του λαού στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και πολύ άμεσα θα καταλήξει σε μια βιώσιμη συμφωνία με τους δανειστές που θα απαντά στο ζήτημα του χρέους, θα εξασφαλίζει χρηματοδοτική σταθερότητα δίνοντας τον χώρο και τον χρόνο στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της για το οποίο έχει λάβει και την εντολή του ελληνικού λαού σημειώνει στη συνέντευξη του ο Τ. Κορωνάκης στην εφημερίδα Free Sunday.

Κατ' αρχάς θα ήθελα να μου πείτε ποιο περιμένετε να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής...

H κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού για το τι θέλει να συμβεί την επόμενη μέρα. Ποια πολιτική θέλει να εφαρμοστεί στη χώρα για το σήμερα και για το αύριο. Το περήφανο «Όχι» θα είναι το μεγάλο όπλο στα χέρια του ίδιου του λαού, αλλά και της κυβέρνησης για μια ουσιαστική και αποτελεσματική διαπραγμάτευση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια, θα μας βγάλει από την περιδίνηση της λιτότητας και της ύφεσης. Το «Όχι» της δημοκρατίας που θα επαναφέρει την Ευρώπη στις ράγες των θεμελιωδών αρχών της.

Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στο "όχι", δεδομένου ότι έχει αποσυρθεί η πρόταση των δανειστών επί της οποίας διεξάγεται το δημοψήφισμα;

Το τελεσίγραφο των δανειστών παραμένει ενεργό. Όλος αυτός ο οικονομικός πόλεμος, το εξελισσόμενο οικονομικό πραξικόπημα, οι δηλώσεις ξεδιάντροπης παρέμβασης στα πολιτικά δρώμενα της χώρας δηλώνουν ότι το τελεσίγραφο παραμένει σε ισχύ. Και πάνω σε αυτό καλούνται οι πολίτες να επιλέξουν την Κυριακή ανάμεσα στο «όχι» και το «ναι». Το «ναι» σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ θα σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός αποδέχεται τη συνέχιση της λιτότητας, την παλινόρθωση του μνημονίου και μαζί με το μνημόνιο και το πολιτικό προσωπικό που τα υλοποίησε, αλλά και με τις ευθύνες του μας οδήγησε σε αυτά.

Ποιες θεωρείτε ότι θα είναι οι εξελίξεις αν υπερψηφιστεί το "όχι" και ποιες με το "ναι";

Με ισχυρό το «όχι» του λαού στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και πολύ άμεσα θα καταλήξει σε μια βιώσιμη συμφωνία με τους δανειστές που θα απαντά στο ζήτημα του χρέους, θα εξασφαλίζει χρηματοδοτική σταθερότητα δίνοντας τον χώρο και τον χρόνο στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της για το οποίο έχει λάβει και την εντολή του ελληνικού λαού. Αν ο ελληνικός λαός επιλέξει το «ναι» θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις. «Ναι» και ΣΥΡΙΖΑ είναι έννοιες ασύμβατες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη λαϊκή εντολή με συγκεκριμένο πρόγραμμα, έκανε πάρα πολλές υποχωρήσεις και εκτός των ορίων μας για να δείξουμε την αταλάντευτη πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε συμφωνία. Τσίπρας και Μνημόνιο παλαιάς σκληρής κοπής είναι έννοιες ασύμβατες. Εμείς τα χέρια μας δεν θα τα λερώσουμε με αίμα.

Πώς σχολιάζετε τις παρεμβάσεις ξένων αξιωματούχων που ζητούν ακόμα και αναβολή του δημοψηφίσματος;

Μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ευρώπης. Παρεμβάσεις άλλων εποχών που όμως ήταν έξω από τις παραδόσεις της δημοκρατικής Ευρώπης. Η δημοκρατική Ευρώπη στεκόταν απέναντι σε τέτοιες απόπειρες. Σήμερα τις υλοποιεί. Σήμερα κάποιοι προσπαθούν να ακρωτηριάσουν την Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός δίνει τη μάχη για τη δημοκρατία και για την πατρίδα. Ο ελληνικός λαός δίνει τη μάχη η Ευρώπη να μείνει ενωμένη και δημοκρατική.

Από την περασμένη Δευτέρα η Ελλάδα ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Πότε και πώς θεωρείτε ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο;

Με ευθύνη των δανειστών συμβαίνουν όλα αυτά, που μετέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από εργαλείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη σε μοχλό πίεσης και εκφοβισμού, σε μηχανισμό αποσταθεροποίησης. Υπήρξε πάντως σαφής επιλογή πολιτικής παρέμβασης στα εσωτερικά θέματα της χώρας, δεν θέλουν ο λαός να φτάσει στο δημοψήφισμα σε κανονικές συνθήκες. Παρά τους πρόθυμους αναπαραγωγούς αυτού του εκβιασμού, παρά τις εικόνες από τα ελληνικά ΜΜΕ ο κόσμος αντιμετώπισε την κατάσταση με πρωτοφανή ψυχραιμία. Όπως εύκολα – ελαφρά τη καρδία - έκοψαν την απαραίτητη στήριξη, το ίδιο εύκολα ξαναπατούν το κουμπί του ELA.

Στην περίπτωση που κυριαρχήσει το "όχι" στο δημοψήφισμα και οι δανειστές της χώρας επιμείνουν στη σκληρή στάση τους ποιες είναι οι εναλλακτικές για την κυβέρνηση;

To ζήτημα είναι να απαντήσουν οι δανειστές αν δέχονται τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Εκτός κι αν οι θεμελιώδεις αρχές εφαρμόζονται κατά το δοκούν. Κανένας δεν μπορεί, ούτε ακόμα και αυτοί οι σκληροί δανειστές, να αγνοήσει την δύναμη της βούλησης ενός λαού. Για αυτό άλλωστε τα κάνουν όλα αυτά. Γιατί φοβούνται το όχι όπως ο διάολος το λιβάνι.

Θεωρείτε ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η ελληνική κυβέρνηση έκανε λάθη; Ότι καθυστέρησε;

Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη μέρα ήρθε αντιμέτωπη με σκληρούς εκβιασμούς και οικονομική ασφυξία. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν έκανε και λάθη αλλα δεν είναι τώρα η στιγμή του απολογισμού. Το σημαντικό είναι οτι άντεξε και στάθηκε όρθια. Παρήγαγε και συγκεκριμένο έργο το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε. Γιατί αν δεν υπερψηφιστεί το «όχι» δεν ξέρουμε αν θα παραμείνει η ρύθμιση των 100 δόσεων στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αν θα παραμείνουν ή θα εκδιωχθούν από τις δουλειές τους όχι μόνο όσοι επαναπροσλήφθηκαν αλλά πολλοί περισσότεροι, αν θα παραμείνει ή θα καταργηθεί εκ νέου η πρόσβαση των ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση 150 μέρες κατάφερε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές και να παράγει κοινωνικό έργο χωρίς ένα ευρώ χρηματοδότηση. Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μια σειρά προτάσεων και μεταρρυθμίσεων που απαντούσαν σε όλα τα ζητήματα που έθεταν οι δανειστές. Σοβαρές επεξεργασίες που κατά ομολογία των ίδιων των δανειστών αποτελούσαν τη βάση για τη συμφωνία. Την τελευταία στιγμή όμως οι ίδιοι επέλεξαν να πυροδοτήσουν τη διαπραγμάτευση με το τελεσίγραφο στο οποίο έμπαιναν εκ νέου όλα τα ζητήματα.

Πιστεύετε ότι μετά το δημοψήφισμα μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας" ή σε πρόωρες εκλογές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί καθαρές κουβέντες και καθαρές λύσεις. Ούτε ο Τσίπρας είναι Παπαδήμος, ούτε θα μπει στο πολιτικό γαϊτανάκι τα θύματα της κρίσης να είναι μαζί με τους θύτες. Το δημοψήφισμα μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη και πολιτική σταθερότητα. Και αυτά εξασφαλίζονται μόνο με ένα ισχυρό «όχι».

Σχετικές ειδήσεις