ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα 2015 - Γερμανικά ΜΜΕ: Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες

Δημοψήφισμα 2015 - Γερμανικά ΜΜΕ: Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες

Οι διαπραγματεύσεις προφανώς και δεν τελείωσαν παρά τα περί αντιθέτου που υποστηρίζουν όσοι επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου, όπως τα παραθέτει η Deutsche Welle οι περισσότεροι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι νέες διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και χρονοβόρες.

Όπως αναφέρει η DW «δεν είναι λίγοι οι ανταποκριτές που κάνουν λόγο για ένα κλίμα πόλωσης και διχασμού των πολιτών αλλά και για ένα αίσθημα αβεβαιότητας που διακατέχει τους περισσότερους για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Το ίδιο κλίμα αποτυπώνεται σήμερα και στα έντυπα μέσα ενημέρωσης, με πλήθος αναλύσεων για τις συνέπειες του όχι ή του ναι στις διαπραγματεύσεις, τα σενάρια περί ενδεχόμενης παραίτησης του Αλ. Τσίπρα και πρόωρων εκλογών αλλά και εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή».

«Ο ηχηρός θάνατος μιας κοινωνίας»

Ενδεικτικά ορισμένα δημοσιεύματα: η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για έναν «ηχηρό θάνατο μιας κοινωνίας». «Μια χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ένας λαός χωρίς ασφάλεια», όπως σημειώνει.

Σε συνέντευξή του προς την ίδια εφημερίδα ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγορεί τον γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε ότι «ήδη από το 2012 έκανε σαφές ότι θα προτιμούσε ένα Grexit», όπως λέει. Παράλληλα επιρρίπτει την ευθύνη για το κλείσιμο των τραπεζών στους δανειστές., λέγοντας ότι «η Ευρώπη αποφάσισε να μας εκβιάσει για να υπογράψουμε μια συμφωνία που δεν είναι για κανένα καλή».

Το περιοδικό Spiegel σημειώνει ότι επισήμως οι Έλληνες αποφασίζουν επί ενός προγράμματος περικοπών το οποίο έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνεται, αποφασίζουν υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και κατ΄ επέκταση για το μέλλον του πρωθυπουργού Τσίπρα.

Στην ιστοσελίδα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης ARD, tagesschau.de, επισημαίνεται ότι «οι Έλληνες αποφασίζον για τη μεταρρυθμιστική πορεία, αβέβαιη όμως η έκβαση ενώ η εφημερίδα Zeit σημειώνει ότι «Η Ελλάδα έχει πλέον την επιλογή».

Σταϊνμάγερ: ένα Grexit θα έστελνε καταστροφικό μήνυμα

Για τις συνέπειες ενός Grexit προειδοποιεί στην κυριακάτικη Tagesspiegel ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Σταϊνμάγερ, εκτιμώντας ότι ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα έστελνε ένα καταστροφικό μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο. Ο ίδιος ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα λέγοντας ότι «ένα μίγμα απειρίας, ιδεολογίας και ακραίας ρητορικής» οδήγησε στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.

Επικράτηση του ΝΑΙ αναμένει ο αυστριακός υπ. Οικονομικών Σέλιγκ. Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt εκτιμά ότι «στο τέλος θα επικρατήσει η λογική καθώς οι Έλληνες γνωρίζουν ότι δεν διακυβεύεται μόνον το μέλλον του ευρώ, αλλά και το μέλλον της Ελλάδας και συνεπώς το δικό τους μέλλον».

Σχετικές ειδήσεις