ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής - Τουσκ: Πιέζει για μία πρώτη συμφωνία σήμερα

Σύνοδος Κορυφής - Τουσκ: Πιέζει για μία πρώτη συμφωνία σήμερα

Σε αντίθεση με τον πολωτικό ρόλο που έπαιξε στην αρχή της θητείας του, με τις διαρκείς εμπρηστικές δηλώσεις που τορπίλιζαν την ήδη τεταμένη κατάσταση, τώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ επιδιώκει να διαδραματίσει το ρόλο του διαμεσολαβητή, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τουσκ φιλοδοξεί για μία πρώτη συμφωνία, σήμερα στην έκτακτη σύνοδο, για το αν η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει ένα νέο, μακροπρόθεσμο πακέτο διάσωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το πράσινο φως για κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από το τι θα πει ο Τσίπρας στους Ευρωπαίους ηγέτες, στους κόλπους των οποίων υπάρχει έντονη δυσφορία για το ότι η ελληνική πλευρά δεν πήγε στις συνομιλίες με νέο σχέδιο.

Όπως επισημαίνει δε, το Reuters, oι ηγέτες είναι πιθανόν να πραγματοποιήσουν νέα σύνοδο την Κυριακή προκειμένου να εγκρίνουν σχέδιο βοήθειας εφόσον οι θεσμοί ικανοποιηθούν με το αίτημα της ελληνικής πλευράς και τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Σχετικές ειδήσεις