ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαλς: Γεωστρατηγικής σημασίας η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Βαλς: Γεωστρατηγικής σημασίας η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Ενδεχόμενο Grexit θα είχε κι επιπτώσεις κι αλλού, πλην της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

«Το να κρατήσουμε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ ήταν γεωπολιτική προτεραιότητα της Ευρώπης», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς.

Ο ίδιος, μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο, πρόσθεσε πως «οποιαδήποτε εξέλιξη που θα αποδυνάμωνε την Ελλάδα, θα είχε επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

«Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και, ως εκ τούτου, στην καρδιά της Ευρώπης είναι ουσιώδους γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «επιτρέποντας στην Ελλάδα να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν παραδοχή ανικανότητας, κάτι που η Γαλλία αρνείται».

«Η έξοδος θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα: η κατάρρευση των εσόδων, η εκρηκτική αύξηση του κόστους των εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων ειδών πρώτης ανάγκης, οι κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες για τη δημόσια τάξη δεν μπορούν να προβλεφθούν από κανέναν. Είναι αυτό που θέλουμε για τον ελληνικό λαό; Είναι αυτή η εικόνα που θέλουμε να δώσουμε για την Ευρώπη στον κόσμο; Όχι! Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αυτή η θέση της Γαλλίας», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας πως δεν θα ανεχθούμε να φύγει η Ελλάδα από την Ευρώπη.

Ο Μανουέλ Βαλς κάλεσε εξάλλου την ελληνική κυβέρνηση να δώσει το παρών στο «ραντεβού με την ιστορία της και με την ευρωπαϊκή ιστορία».

Οι «βάσεις για μια ολοκληρωμένη συμφωνία» βρίσκονται σε τρία στοιχεία: «αναγκαίες και λεπτομερείς μεταρρυθμίσεις» για «τον εκσυγχρονισμό και την ανάταξη της οικονομίας», τη δημιουργία ενός «κράτους που να λειτουργεί αληθινά», «μέσα χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην Ελλάδα» και ακόμη «μια συγκεκριμένη προοπτική για την αντιμετώπιση του χρέους» το οποίο, όπως τόνισε, δεν είναι «θέμα ταμπού».

Η Γαλλία ούτε «άγεται και φέρεται από τη Γερμανία» ούτε «δείχνει εύνοια έναντι της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα», είπε ο πρωθυπουργός Βαλς και πρόσθεσε ότι το Παρίσι κινητοποιείται για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ διότι «είναι προς το συμφέρον μας».

Σχετικές ειδήσεις