ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Corriere della Sera: Δεν διαθέτουμε μια δημοκρατική μέθοδο για να διαχειριστούμε το κοινό νόμισμα

Corriere della Sera: Δεν διαθέτουμε μια δημοκρατική μέθοδο για να διαχειριστούμε το κοινό νόμισμα

«H Ευρώπη θα σωθεί μόνον αν ξαναβρεί το συλλογικό της πνεύμα» δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Σάντρο Γκότζι, σε συνομιλία του με την εφημερίδα Corriere della Sera.


«Σε ένα κλαμπ ο στόχος δεν μπορεί να είναι ο αποκλεισμός ενός μέλους και ούτε η επιβολή των κανόνων του ισχυρότερου και του πιο ευνοημένου», προσθέτει ο Γκότζι, σύμφωνα με τον οποίο η επίλυση του ελληνικού θέματος απέδειξε ότι, πλέον, ο άξονας Παρισίων- Βερολίνου δεν αρκεί.

«Το γαλλογερμανικό πολιτικό ζευγάρι είναι μια αναγκαία αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση για να ηττηθούν οι διαθέσεις των γερακιών και των λαϊκιστών», προσθέτει ο στενός συνεργάτης του Ματτέο Ρέντσι.

«Είναι σαφές, πλέον, ότι δεν διαθέτουμε μια δημοκρατική μέθοδο για να διαχειριστούμε κοινά αγαθά, όπως είναι, για παράδειγμα, το κοινό νόμισμα», τονίζει ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, ο οποίος τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ευρωπαϊκών δημοψηφισμάτων.

«Οι επόμενες αποφάσεις για θέματα οικονομικά, νομισματικά, ανάπτυξης θα πρέπει να υποβληθούν, την ίδια ημέρα, στην κρίση των πολιτών όλων των χωρών μελών» τονίζει ο Ιταλός πολιτικός» ο οποίος εξηγεί: «η σοβαρότητα που ζητείται για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, του χρέους ή της δαπάνης για τις συντάξεις θα ήθελα να επιβληθεί, στο μέλλον, με την ίδια ακρίβεια, και για την έγκριση των μεταρρυθμίσεων. Μόνον οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν νέους κοινωνικούς στόχους».

Ο Σάντρο Γκότζι τονίζει, τέλος, ότι «από το 2017 θα μπορέσει να προωθηθεί, με θάρρος, μια αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, θέτοντας άμεσα στόχους ανάπτυξης».

Σχετικές ειδήσεις