ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνάκης: Η εποχή των τεράτων τελείωσε στις προηγούμενες εκλογές

Κορωνάκης: Η εποχή των τεράτων τελείωσε στις προηγούμενες εκλογές

Την ανάγκη να συγκροτηθεί σχέδιο που δεν θα μετατρέπει το Μνημόνιο σε πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αυγή της Κυριακής».

«Πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή εθνικής ενότητας. Έχω πει ξανά ότι η εποχή των τεράτων τελείωσε στις προηγούμενες εκλογές», δηλώνει ο κ. Κορωνάκης και προσθέτει: «Νομίζω ότι μετά τη συνεδριακή μας διαδικασία θα κληθούμε όλοι να υπηρετήσουμε το σχέδιο που θα αποφασίσουμε συλλογικά. Άρα η περίοδος των διαφορετικών στάσεων μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τελειώνει με το Έκτακτο Συνέδριο».

«Η Αριστερά δεν φτιάχνει στρατηγικά σχέδια με βάση τα νομίσματα, αλλά με την πολιτική της, που σχεδιάζεται προς όφελος του λαού», προσθέτει ο κ. Κορωνάκης.

Στο ερώτημα αν μπορούν να συνυπάρξουν στο κόμμα δύο αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, σημειώνει πως «από τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρξε ένας εκβιασμός και αποτέλεσμά του είναι η συμφωνία, οφείλουν όλοι να συζητήσουν τα διαφορετικά σχέδια που μπορεί να μας βγάλουν από το αδιέξοδο». «Σε κάθε περίπτωση η διαφορετική άποψη, σήμερα που έχει έρθει ο κόσμος ανάποδα, είναι ωφέλιμη και πρέπει να συζητηθεί συντροφικά, χωρίς όμως να δημιουργούμε συνθήκες παράλληλων μονολόγων», αναφέρει και τονίζει πως «αν μια φορά πρέπει να υπερασπιστούμε τη συντροφικότητα στο εσωτερικό μας, είναι παραπάνω από καθήκον να μην αφήσουμε κανέναν σύντροφο και καμία συντρόφισσα βορά στα συστημικά ΜΜΕ».

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής δηλώνει, επίσης, ότι η απόφαση που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή ήταν μια ώριμη απόφαση. «Χρειαζόμαστε χρόνο, ανάσες για να εκτιμήσουμε την ως τώρα πορεία μας, τα θετικά και τα αρνητικά και να συγκροτήσουμε ένα σχέδιο για το επόμενο διάστημα, που δεν θα μετατρέπει το Μνημόνιο σε πολιτική μας, που θα δείχνει ότι η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα ενός εκβιασμού, τον οποίο και θέλουμε να υπερβούμε», υπογραμμίζει ο κ. Κορωνάκης.

Ερωτηθείς για τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τα «όχι» και τα «παρών» στις ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα και το κατά πόσο είναι καλό η κυβέρνηση να στηρίζεται σε ψήφους ΝΔ, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κορωνάκης απαντά: «Νομίζω ότι τα "ναι", τα "όχι" και τα "παρών" των προηγούμενων ψηφοφοριών βγήκαν από τους περισσότερους βουλευτές με πολύ κόπο και πόνο. Και άρα δεν πρέπει να τα θεωρήσουμε ευθεία αμφισβήτηση της κυβέρνησης. Και βέβαια συμφωνώ ότι πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή εθνικής ενότητας. Έχω πει ξανά ότι η εποχή των τεράτων τελείωσε στις προηγούμενες εκλογές. Νομίζω ότι μετά τη συνεδριακή μας διαδικασία θα κληθούμε όλοι να υπηρετήσουμε το σχέδιο που θα αποφασίσουμε συλλογικά. Άρα η περίοδος των διαφορετικών στάσεων μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τελειώνει με το Έκτακτο Συνέδριο».

Ο κ. Κορωνάκης εκτιμά ότι κάποιες ακραίες τοποθετήσεις γίνονται σήμερα με δεδομένη την υπογραφή του πρωθυπουργού.

«Οποιοδήποτε μέλος της ΚΕ ή της ΚΟ ήταν στη θέση του πρωθυπουργού το βράδυ της διαπραγμάτευσης, την ημέρα της υπογραφής δεν θα διάλεγε την άτακτη χρεοκοπία, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος με κίνδυνο να χάσει ο κόσμος το μικρό απόθεμα των καταθέσεων που είχε στις τράπεζες», αναφέρει ο Γραμματέας της ΚΕ, σημειώνοντας ότι «πλέον χρειάζεται να συζητήσουμε σοβαρά ένα σχέδιο που θα μας απεμπλέκει, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε μια κατάσταση άρσης της λαϊκής κυριαρχίας».

Το Συνέδριο

Ερωτηθείς για το πώς θα οργανωθεί το Έκτακτο Συνέδριο, ο Γραμματέας της ΚΕ τονίζει ότι θα επιχειρηθεί να εμπλακούν στο διάλογο πολύ ενεργά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που ενδιαφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά προτεραιότητα οι άνεργοι, οι νέοι, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, όσοι έχουν υποστεί με τον πιο έντονο τρόπο τη βαρβαρότητα των προηγούμενων χρόνων. «Δεν μιλάω για υπέρβαση του καταστατικού, ούτε υποτιμώ το σοβαρό διάλογο που πρέπει οργανωμένα να αναπτυχθεί στις οργανώσεις του κόμματος, αλλά δεν πρέπει να είναι συγχρόνως ένα εσώκλειστο Συνέδριο. Πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με τις αγωνίες των ανθρώπων που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη», δηλώνει και προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να μετατρέψει το Συνέδριό του σε έναν σημαντικό σταθμό για το κίνημα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη».

Για το ενδεχόμενο αλλαγών στη δομή του κόμματος μετά από το Συνέδριο, ο κ. Κορωνάκης τονίζει ότι το κόμμα χρειάζεται να οργανωθεί με έναν τρόπο αντίστοιχο του σχεδίου και της σημασίας της μάχης που δίνουμε, «δεν μπορεί δηλαδή η συνήθεια του παρελθόντος να αποτελεί νομοτέλεια». Ο κ. Κορωνάκης επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στραφεί πιο πολύ στην ελληνική κοινωνία και δεν μπορεί πλέον οι οργανώσεις να είναι απλώς πεδίο εσωτερικής ζύμωσης, αλλά οφείλουν να είναι πρωτοπόρες δυνάμεις που βοηθάνε στην οργάνωση της κοινωνίας και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού ιστού».

Όπως, όμως, τονίζει για να γίνουν όλα αυτά «πρέπει να είμαστε όλοι μαζί», ενώ σπεύδει να υπενθυμίσει ότι «η ενότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν όχι μια συνθήκη εξ ανάγκης, αλλά ένα πολιτικό σχέδιο αντιμετώπισης των δυσμενών συσχετισμών, κι αν σήμερα λόγω του 36,5% και του 61,2% κάποιοι νομίζουν ότι υπάρχει χώρος ώστε όλες οι απόψεις να εκπροσωπούνται, κάνουν μεγάλο λάθος. Η ενότητα και πάλι σήμερα είναι προϋπόθεση για να υπερβούμε πρωτοφανείς δυσκολίες και αδιέξοδα. Η περίοδος των εύκολων απαντήσεων τελείωσε οριστικά».

Σχετικές ειδήσεις