ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφωνία με τους δανειστές για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Διαφωνία με τους δανειστές για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης του Ευκλ.Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με το «κουαρτέτο» (Κοστέλο από την Κομισιόν, Ρέφερ από την ΕΚΤ, Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESM).

Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος παρά το αδιέξοδο

Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, κατά τη διάρκεια διαλείμματος στις επαφές με τους θεσμούς, ο Έλληνας υπουργός διαμήνυσε ότι οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλύτερα από το αναμενόμενο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αποκλίσεις εντοπίζονται στο ζήτημα της διοίκησης και του ελέγχου του νέου φορέα αποκρατικοποιήσεων.

«Έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας, τις οποίες και οι θεσμοί θα εξετάσουν» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Υπάρχουν μικρές αποκλίσεις, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα».

Οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η συζήτηση εστιάζει στα δημοσιονομικά και συγκεκριμένα στο μισθολόγιο του Δημοσίου, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Ως σενάριο βάσης έχει κλειδώσει η ύφεση 3,3% το 2015 και η καταγραφή πρωτογενούς ελλείμματος 1% του ΑΕΠ. Υπό αυτή την παραδοχή εξετάζεται ο τρόπος που η ελληνική οικονομία θα οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Τα τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και ζητήματα σχετικά με τα εργασιακά.

Οι δανειστές εμφανίζονται κατά της παράτασης της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, ζητούν παρεμβάσεις στις ομαδικές απολύσεις και στις συνδικαλιστικές άδειες, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και επιδιώκουν την εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Το ραντεβού της Τετάρτης

Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα κάνουν με τους επικεφαλής των κλιμακίων ανασκόπηση της διαπραγμάτευσης, ώστε να ολοκληρώσουν το πρώτο γύρο διαβουλεύσεων.

Από το πόσο αναλυτική θα είναι αυτή η σύνοψη θα προκύψει και η δυνατότητα ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση έως την επομένη Τρίτη ή θα υπάρξει απόφαση για παράταση της διαδικασίας έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις