ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Να εκτελέσουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ

Παυλόπουλος: Να εκτελέσουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ

Ομάδα Αμερικανών φοιτητών του North Eastern University της Βοστόνης υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει ώστε στο μέλλον η Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις ρίζες από τις οποίες ξεκίνησε», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη αποτελεί μια οικονομική ένωση, η οποία στόχο έχει την οικονομική πρόοδο και την ανάπτυξη. Αλλά δεν νοείται οικονομική ανάπτυξη, δεν νοείται πρόοδος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά μόνον εφόσον στο κέντρο της ευρωπαϊκής νοοτροπίας υπάρχει ο Άνθρωπος. Και αυτή είναι η μεγάλη συμβολή της Ελλάδας από την αρχαιότητα. Ο άνθρωπός ήταν στο κέντρο της ύπαρξης της κοινωνίας και της οικονομίας. Ως Ελλάδα λοιπόν θα εκτελέσουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα συμβάλλουμε ώστε μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης να καλύψουμε το δημοκρατικό κενό που υπάρχει σήμερα και να επιστρέψει η Ευρώπη στην επιδίωξη των βασικών της αρχών, των ιδρυτικών της αρχών, που είναι ο Ανθρωπισμός και η Κοινωνική Δικαιοσύνη».

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, επίσης:

«Εμείς, οι Έλληνες, θεωρούμε ότι ο πολιτισμός είναι ένας μεγάλος ποταμός, ο οποίος γίνεται ακόμη μεγαλύτερος όταν αρδεύεται από τους επί μέρους πολιτισμούς των λαών που έχουν την ίδια, περίπου, νοοτροπία. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο Δυτικός Πολιτισμός διαμορφώθηκε επειδή η Ελλάδα από τον 5ο αιώνα π.χ. κατάφερε να αποκρούσει την περσική επίθεση. Και έκτοτε, ουσιαστικά από το 479 π.χ. ως σήμερα η Ελλάδα παραμένει το εδαφικό αλλά και το πολιτισμικό σύνορο ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Η Ελλάδα διαμόρφωσε όλα αυτά τα χρόνια τις βάσεις όχι μόνο του Πολιτισμού αλλά και της Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να λησμονάμε ότι η Δημοκρατία διαμορφώθηκε στην Ελλάδα. Βεβαίως εξελίχθηκε στους αιώνες που πέρασαν. Αλλά η ρίζα της Δημοκρατίας, το λίκνο της Δημοκρατίας, υπήρξε η Αρχαία Ελλάδα».

Αναφερόμενος στον ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: "Έχουμε ως στόχο να συμβάλλουμε και είναι χρέος μας ώστε μαζί με τους άλλους λαούς, ο Πολιτισμός και η Δημοκρατία να προοδεύσουν. Θεωρούμε ότι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε ως Ελλάδα έξω από τον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά γιατί δεν είναι νοητή η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ίδια η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, χωρίς την Ελλάδα».
Οι φοιτητές, βρίσκονται στη χώρα στα πλαίσια ενός πρωτοποριακού προγράμματος του North Eastern University της Βοστόνης, που αφορά τον διάλογο των πολιτισμών μεταξύ 56 κρατών, εκ των οποίων τα 16 ανήκουν στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα το φετινό πρόγραμμα για το 2ο έτος του Πανεπιστημίου, αφορά τον διάλογο των πολιτισμών σχετικά με την Ελλάδα. Την Ελλάδα του χθες και του σήμερα.

Σχετικές ειδήσεις