ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία η συμφωνία – Νέα συνάντηση Σταθάκη - Τσακαλώτου με θεσμούς

Στην τελική ευθεία η συμφωνία – Νέα συνάντηση Σταθάκη - Τσακαλώτου με θεσμούς

Νέο ραντεβού δίνουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης με τους δανειστές, με στόχο να έρθει ακόμα πιο κοντά η συμφωνία.

Τα σημεία σύγκλισης και τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Πριν το νέο γύρο διαπραγμάτευσης, θα συνεδριάσει στο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο πλευρές «χτενίζουν» το προσχέδιο της δανειακής σύμβασης που εστάλη το Σάββατο από την Κομισιόν και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι δανειστές φέρονται να επιμένουν στην «ενίσχυση» των προαπαιτούμενων, με κυβερνητικές πηγές να διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι το νέο πακέτο προαπαιτούμενων θα έρθει μαζί με τη συμφωνία στη Βουλή, ως ειδικό άρθρο και όχι ξεχωριστά. Για το περιεχόμενο του δε, λένε μόνο ότι «δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει άμεσα η συμφωνία προκειμένου να μην καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης. Κρίσιμες ημερομηνίες θεωρούνται η 10η και η 11η Αυγούστου.

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε στη συνέχεια μέχρι τις 18 Αυγούστου να γίνει η ψήφιση από τα εθνικά Κοινοβούλια κρατών-μελών, στις 19 Αυγούστου να υπάρξει εκταμίευση και στις 20 του μήνα να πληρωθεί η ΕΚΤ.

Ποια μέτρα κλείδωσαν τα μεσάνυχτα

Στη μαραθώνια σύσκεψη που είχαν το Σάββατο οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έκλεισαν τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι πιστωτές για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου, τα οποία θα ψηφιστούν μαζί με τη συμφωνία.

Τα μέτρα, μεταξύ άλλων, αφορούν:

-Σε αλλαγές προς το δυσμενέστερο στη ρύθμιση των 100 δόσεων με αύξηση επιτοκίου και εισοδηματικά όρια
-Στην αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που θα γίνει σε δύο δόσεις.
-Οι δανειστές επιμένουν στο ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία.

Σε σχέση με την έκτακτη εισφορά η ελληνική πλευρά επιμένει να 8% συντελεστή υψηλών εισοδημάτων .

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το πακέτο με τις προαπαιτούμενες ενέργειες να ενσωματωθεί, ως ξεχωριστό άρθρο, στο νομοσχέδιο για το νέο μνημόνιο.

Σχετικές ειδήσεις