ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία: Τα βρίσκουν για ύφεση στο 2,1% με 2,3% για φέτος

Συμφωνία: Τα βρίσκουν για ύφεση στο 2,1% με 2,3% για φέτος

Σε πλήρη εξέλιξη είναι από το πρωί της Δευτέρας οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για το τρίτο δάνειο διάσωσης μέχρι αύριο Τρίτη 11 Αυγούστου 2015.

Μάχη με το χρόνο για να κλείσει η συμφωνία – Μαραθώνιος διαβουλεύσεων στην Αθήνα – Ποια «αγκάθια» παραμένουν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές φέρονται να τα βρίσκουν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και ύφεση 2,1 - 2,3% του ΑΕΠ φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπουργοί δουλεύουν πάνω στο τελικό προσχέδιο του νομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει δύο άρθρα -το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ύψους έως 52 δισ. ευρώ, και τα προαπαιτούμενα μέτρα ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση-μαμούθ του νέου προγράμματος που η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι 25 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με στόχο ξημερώματα ή νωρίς το πρωί της Τρίτης να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να δρομολογηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι στα προαπαιτούμενα, ενώ σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συντάξεις το πιθανότερο σενάριο είναι να νομοθετηθούν τον Οκτώβριο.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν χαρακτηριστικά πως Τσακαλώτος και Σταθάκης ελέγχουν λέξη – λέξη κάθε γραμμή του τελικού κειμένου, το οποίο έχει καθαρογραφεί περισσότερο από το μισό.

Στόχος, το μνημόνιο με τα προαπαιτούμενα να πάει στη Βουλή την Τετάρτη για να ψηφιστεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Πέμπτη, σε ένα νομοσχέδιο με δύο άρθρα: Η δανειακή σύμβαση με προσάρτηση το νέο μνημόνιο και το δεύτερο άρθρο τα προαπαιτούμενα.

Τη σκυτάλη θα πάρει το Eurogroup και τα ξένα κοινοβούλια, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκαιρα για την εκταμίευση και την πληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Τα «αγκάθια»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης είναι:

- Τα κόκκινα δάνεια. Η Αθήνα επιμένει στον νέο φορέα διαχείρισης και διαφωνεί με το πωλητήριο δανείων από τράπεζες.

- Αγρότες. Η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει τώρα μόνο την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο ντίζελ η οποία θέλει να γίνει σε δύο δόσεις.

- Έκτακτη εισφορά. Η ελληνική πλευρά επιμένει για την επιβολή συντελεστή 8% στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, για να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά τα εισοδήματα μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ.

- Ενέργεια. Οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.

- ΦΠΑ. Έγινε αποδεκτή η μετάταξη του μοσχαρίσιου κρέατος σε συντελεστή ΦΠΑ 13%. Αντιθέτως αυτό δεν έγινε εφικτό για τα την ιδιωτική εκπαίδευση που παραμένει στο 23%.

- Εργασιακό. Οι θεσμοί ζητούν να περιοριστεί η μετενέργεια για τις συλλογικές συμβάσεις από τους 6 μήνες σήμερα, στους 3 μήνες.

- Πρόωρες συντάξεις. Ενώ το Σάββατο φαινόταν να έχει τεθεί εκτός των προαπαιτούμενων, την Κυριακή επανήλθε από τους δανειστές με απαίτηση να ενταχθεί στα προαπαιτούμενα.

- Αγορές. Ισχυρές πιέσεις εκφράζονται για τα κλειστά επαγγέλματα και οι αγορές που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα με ρητή αναφορά στο πακέτο των προαπαιτούμενων.

Σχετικές ειδήσεις