ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αντάρτικο» Σουλτς κατά Σόιμπλε–Διαβεβαιώνει τον Τσίπρα ότι καλεί το Βερολίνο να ψηφίσει τη συμφωνία

«Αντάρτικο» Σουλτς κατά Σόιμπλε–Διαβεβαιώνει τον Τσίπρα ότι καλεί το Βερολίνο να ψηφίσει τη συμφωνία

Τη διαβεβαίωση ότι θα καλέσει τη γερμανική κυβέρνηση, τη γερμανική Βουλή και το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να εγκρίνουν τη συμφωνία έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, παίρνοντας εμφανείς αποστάσεις από τις θέσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να σημειωθεί κι άλλη καθυστέρηση.

Όπως όλα δείχνουν παρατηρείται ….ρήγμα στο Βερολίνο, καθώς ο κ. Σουλτς που είναι και ηγετικό στέλεχος του SPD, δήλωσε ότι οι απόψεις που διατυπώνει επί του θέματος ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είναι προσωπικές και ότι σε καμία περίπτωση δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις του κυβερνητικού συνασπισμού.

Κύκλοι προσκείμενοι στον Γερμανό πρόεδρο της Ευρωβουλής δήλωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στους κόλπους του SPD οι δηλώσεις Σόιμπλε έχουν προκαλέσει σφοδρή ενόχληση και ότι τόσο ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ όσο και ο Μάρτιν Σουλτς τάσσονται σαφώς υπέρ της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας και απολύτως κατά οποιασδήποτε ιδέας περί προσωρινού «δανείου γέφυρας».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 12 Αυγούστου, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάννι Πιτέλα κάλεσε την 'Ανγκελα Μέρκελ να μην υπονομεύσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Τρικλοποδιές» από τη Γερμανία

Τη Δευτέρα 10 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η καταβολή της πρώτης δόσης πρέπει να συνδεθεί με την πρόοδο της Αθήνας.

Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιουργκ Βάισγκερμπερ, δήλωσε πως η συμφωνία μπορεί και να καθυστερήσει καθώς το Βερολίνο που -όπως είπε- δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, δεν έχει λάβει κανένα κείμενο συμφωνίας και μόλις το λάβει θα πρέπει να το εξετάσει λεπτομερώς, πριν τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

«Είναι εύλογο -αυτό είναι πεποίθησή μας- να καθορίσουμε το μέγεθος της πρώτης δόσης με βάση την έκταση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο Βάισγκερμπερ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική βοήθεια θα εξαρτάται από αυστηρές προϋποθέσεις» δήλωσε προσθέτοντας πως η Γερμανία θέλει μια συμφωνία που να περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο δημοσιονομικό σχέδιο, μια αξιόπιστη στρατηγική για ιδιωτικοποιήσεις και βιώσιμη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε ενδεχομένως να χαθεί η προθεσμία της 20ης Αυγούστου, οπότε η Αθήνα έχει να αποπληρώσει χρέος της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Αν δεν καταστεί δυνατή η καταβολή μιας πρώτης δόσης του ESM τον Αύγουστο, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε νέο δάνειο γέφυρα» δήλωσε.

Για ανεπαρκή συμφωνία έκανε λόγο η Bild

Μάλιστα, σήμερα Τετάρτη 12 Αυγούστου, δημοσίευμα της εφημερίδας Bild που επικαλείται πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει πως η κυβέρνηση της Γερμανίας πιστεύει ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της για το τρίτο πακέτο στήριξης είναι ανεπαρκής.

Συνεχίζουν να υφίστανται πολλά ανοικτά ζητήματα, υποστηρίζει η Bild, συμπεριλαμβανομένων του ρόλου που θα διαδραματίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, της βιωσιμότητας του χρέους και των σχεδίων για τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Ορισμένα πολύ σημαντικά μέτρα εξακολουθούν ακόμη να μην εφαρμόζονται και δεν συγκεκριμενοποιούνται», ανέφερε η Bild στον ιστότοπό της, επικαλούμενη ανάλυση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Σχετικές ειδήσεις