ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι σκέψεις και οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Οι σκέψεις και οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Μεταξύ πρόωρων εκλογών και κυβέρνησης ειδικού σκοπού φέρεται να… ακροβατεί ο Αλέξης Τσίπρας, την ίδια ώρα που η βαριά… λαβωμένη -από την ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο- κυβέρνηση είναι έτοιμη να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης - Πώς διαμορφώνονται οι εσωκομματικοί συσχετισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ και ποια τα πιθανότερα σενάρια.

Το… ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών που είχε θέσει το Μαξίμου «καταπατήθηκε», υποχρεώνοντας έτσι τον πρωθυπουργό να λάβει τα… μέτρα του, προκειμένου να αποκαταστήσει την τάξη τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην ευρύτερη πολιτική σκηνή που διαμορφώνεται, ελέω κυρίως Αριστερής Πλατφόρμας και «ανταρτών». Παρόλα αυτά ωστόσο προέχει η σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

Τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης περιέγραψε άλλωστε και η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εγκρίθηκε, υπερψηφίστηκε η συμφωνία και αυτό είναι το πρώτο βήμα. Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του σημερινού Eurogroup, θα δώσει και εκεί τη μάχη. Έπεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης. Από τώρα μέχρι τότε, αλλά και στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα. Στην πορεία έρχεται η δεύτερη μεγάλη μάχη, η οποία είναι ο στόχος που έχει μπει και από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όσον αφορά στη συζήτηση για το χρέος. Σήμερα είχαμε όμως, και έναν αριθμό βουλευτών οι οποίοι επέλεξαν μία διαφορετική διαδρομή. Επομένως, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός μέσα στη συνεδρίαση, στην ομιλία του, θα γίνουν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν, ακολουθώντας πάντα τον Κανονισμό και το Σύνταγμα»…

Και μπορεί η κα Γεροβασίλη να μίλησε μόνο για διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, ωστόσο νωρίτερα είχε διαρρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ψηλά στη λίστα των πρωτοβουλιών που εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας είναι και η ψήφος εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου.

Μία κίνηση που θα «καθαρίσει» το ομιχλώδες πολιτικό τοπίο, αφήνοντας τα κρύα του… λουτρού την «Αριστερή Πλατφόρμα».

Γιατί μπορεί η κα Γεροβασίλη στη δήλωσή της να απέκλεισε τις εσωκομματικές διεργασίες, ωστόσο οι «ακραίες» φωνές θα αναγκαστούν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση (η οποία θα απολέσει τη δεδηλωμένη) υλοποιώντας «ελεύθεροι» πλέον το… ολοφάνερο σχέδιό τους για δημιουργία νέου κόμματος που έτσι και αλλιώς διαφημίζουν και προετοιμάζουν με συνεργασίες και διαβουλεύσεις, προκειμένου να εισχωρήσουν σε αυτό και άλλες δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς.

Μόνο τυχαία άλλωστε δεν θα πρέπει να θεωρείται η διαρροή από την Πλατφόρμα ότι το ενδεχόμενο να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, θα είχε «εκβιαστικό και εξουθενωτικό χαρακτήρα», αλλά και ότι «δεν θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση».

Όλα αυτά βέβαια με τη σχεδόν σίγουρη προϋπόθεση ότι η «Αριστερή Πλατφόρμα», βάσει της μέχρι τώρα στάσης της δεν θα έδινε ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που έφερε τρίτο μνημόνιο.

Πάντως, σε άρθρο που δημοσιεύεται στο iskra.gr, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη διαμηνύουν πως δεν επιθυμούν να ρίξουν την κυβέρνηση αλλά να ανακόψουν τη μνημονιακή της πορεία.

Τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» ξεκαθαρίζουν πως το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης ενέχει κατάφορα εκβιαστικό χαρακτήρα που έχει στόχο μόνο να ασκήσει ψυχολογική πίεση και να βάλει σε εκβιαστικά διλήμματα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο.

Μετά την απώλεια της δεδηλωμένης ο Αλέξης Τσίπρας έχει έτσι δύο επιλογές: Ή να προκηρύξει εκλογές μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, ανανεώνοντας τη λαϊκή εντολή και ενώ δεν έχουν ακόμα προλάβει να «αναδυθούν» οι καταστροφικές συνέπειες των νέων σκληρών μέτρων, ή να συγκροτήσει κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Κάτι τέτοιο βέβαια έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης και αποχώρηση των ΑΝΕΛ.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας χάσει τη δεδηλωμένη, θα πρέπει η χώρα να πάει σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση και με την ανοχή των δανειστών, αφού στο εικοσαήμερο που θα μεσολαβήσει δεν θα πρέπει να απαιτούν νομοθετικές ρυθμίσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Καθοριστικής σημασίας όπως και το πολιτικό στοίχημα για τον Τσίπρα ήταν το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε σήμερα κατά την ψήφιση του νέου προγράμματος.

Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ 32 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν «παρών», τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα, ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.

Ειδικότερα, «ναι» επί της αρχής ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης («ναι» στην τροπολογία 233 και «παρών» στα υπόλοιπα), Γιώργος Ψυχογιός («ναι» και στα άρθρα, «παρών» στην τροπολογία 232) και Δημήτρης Σεβαστάκης («παρών» στο άρθρο 1, «ναι» στα υπόλοιπα).

Από τον ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.
«Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές: Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Κουρεμπές Φάνης, Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα και Βασιλική Λέβα.

Απών ήταν ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ακριώτης.

Το αποτέλεσμα αιφνιδίασε το ηγετικό επιτελείο του κόμματος, καθώς υπολόγιζε ότι οι απώλειες θα κυμανθούν κάτω από τους 39 της πρώτης ψηφοφορίας, όπως επίσης όμως και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σημειώνεται ότι η συμπαγής δύναμη της Αριστερής Πλατφόρμας είναι 25 βουλευτές παρότι σταθεροί στο «όχι» σε όλες τις ψηφοφορίες είναι 32 βουλευτές. Μεταξύ αυτών όμως είναι και οι κ.κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Ραχήλ Μακρή, Θωμάς Κώτσιας και οι δύο της Βοιωτίας, κ.κ. Γιάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας.

Ιδιαίτερη αναφορά όμως πρέπει να γίνει στην ψήφο του αντιπροέδρου της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο…

Όπως και να έχει, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη και μάλιστα πριν ακόμη φθάσει στο έκτακτο Συνέδριο, αλλά πιθανότατα και πριν από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σενάριο που εξετάζει σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να προλάβει την οργάνωση των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο Τσίπρας, άλλωστε, ο οποίος δεν παρενέβη καθόλου στην εσωκομματική διαμάχη «κουνώντας» μαντήλι στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ δεν απάντησε στην επίθεση επί προσωπικού που δέχθηκε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις τις επόμενες ημέρες με πιθανότερο σενάριο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου. Τότε θα βρει απέναντί του τουλάχιστον 32 «αντάρτες» με αρχηγό την Κωνσταντοπούλου ή τον Λαφαζάνη…

Και όλα αυτά ενώ το τρίτο μνημόνιο που θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός είναι γεγονός…

Σχετικές ειδήσεις