ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιόδοξος για το μέλλον των Ελλήνων ο Γ. Αμανατίδης

Αισιόδοξος για το μέλλον των Ελλήνων ο Γ. Αμανατίδης

Αισιόδοξος για το μέλλον των Ελλήνων, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας.

«Η Κοίμηση της Θεοτόκου σηματοδοτεί την κορυφαία από τις θεομητορικές εορτές στην Ορθόδοξη παράδοση», δήλωσε ο κ. Αμανατίδης και πρόσθεσε: «Σήμερα, στη μεγάλη αυτή σύναξη του ποντιακού ελληνισμού για να τιμήσουμε την εορτή στο ιερό κέντρο της Σουμελά στο Βέρμιο, βλέπουμε όλες τις γενιές των Ποντίων να συρρέουν εδώ, όπως οι πρόγονοί μας στο όρος Μελά της Τραπεζούντας. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και περήφανοι για τα νέα άνθη της Ρωμανίας, που συνεχίζουν τη μακρά παράδοση της φυλής μας. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες χρόνια πολλά και να τους πω, ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια η πορεία του Γένους μας δείχνει ότι στο πέρασμα των αιώνων έχει τη δύναμη να βλασταίνει και να θάλλει ακόμα και στον πιο άγονο βράχο, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες».

Το αρχιερατικό συλλείτουργο και τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά παρακολούθησαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, βουλευτές (Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Βούλα Τεκτονίδου, Κώστας Γκιουλέκας, Απόστος Βεσυρόπουλος), οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο αρχηγός ΓΕΣ Βασίλειος Τελλίδης, εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης κ.ά.

Μετά την ολοκλήρωση του αρχιερατικού συλλείτουργου το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά τίμησε τον Πρωτοψάλτη Θεσσαλονίκης Χαρίλαο Ταλιαδώρο, για την προσφορά του στη βυζαντινή μουσική, και ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Γιώργος Τανιμανίδης, του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό της Παναγίας Σουμελά.

Επίσης, δόθηκε υποτροφία σε αριστούχο μαθητή του Μακροχωρίου Ημαθίας στη μνήμη των μαθητών που είχαν χάσει τη ζωή τους σε τροχαίο στα Τέμπη.

Στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά συγκεντρώθηκαν και φέτος χιλιάδες προσκυνητές, κυρίως Πόντιοι, για να παρακολουθήσουν τη λιτάνευση της ομώνυμης εικόνας, που μεταφέρθηκε εκεί από τον Πόντο, να εκπληρώσουν τάματα και να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Σχετικές ειδήσεις