ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερολίνο: Ικανοποίηση ενόψει της ψήφισης από την Bundestag της συμφωνίας για την Ελλάδα

Βερολίνο: Ικανοποίηση ενόψει της ψήφισης από την Bundestag της συμφωνίας για την Ελλάδα

Την ικανοποίησή του από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εξέφρασε, μέσω συνέντευξής του στη Bild. Τον διαδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο οποίος μίλησε για «επαγγελματισμό» στον τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων.

Ικανοποιημένος από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξη του στη κυριακάτικη BILD ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση “έχει κατανοήσει ότι η χώρα δεν μπορεί να αποφύγει πραγματικές και βαθιές μεταρρυθμίσεις.” Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιεί όμως την ελληνική πλευρά ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα παρακολουθούν εάν η δανειακή συμφωνία εφαρμόζεται “σημείο προς σημείο”.

Απευθυνόμενος περισσότερο στους αντάρτες βουλευτές στις γραμμές των Χριστιανοδημοκρατών και έχοντας κατά νου την ψηφοφορία στη γερμανική βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Σόιμπλε χαρακτηρίζει “υπεύθυνη” τη συμφωνία, τονίζοντας ότι ανταποκρίνεται σε αυτά που είχαν συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούλιο.

Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ επαινεί τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: “Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν με επαγγελματικό τρόπο και ταχείς ρυθμούς, ο κ. Τσίπρας έδειξε, ότι είναι έτοιμος να συνδέσει την πολιτική του τύχη με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ”.

Τουναντίον, ιδιαίτερα επικριτικός είναι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος “Η Αριστερά”, Γκρέγκορ Γκίζι. Επίσης στην κυριακάτική BILD αλλά και σε συνέντευξη του στο δημόσιο ραδιόφωνο DLF εφράζει τη γνώμη ότι η δανειακή συμφωνία συνδέεται με περικοπές στις κοινωνικές παροχές, άνοδο της ανεργίας, ύφεση της οικονομίας και μείωση των φορολογικών εσόδων.

Αφού χαρακτηρίζει τη συμφωνία προϊόν “εκβιασμού” ανακοινώνει ότι στην ψηφοφορία την Τετάρτη οι βουλευτές του αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας με όχι. Ο κ. Γκίζι διευκρινίζει όμως παράλληλα ότι στην Ελλάδα θα ψήφιζε, αν και με “βαριά καρδιά”, με ναι, και αυτό επειδή το Grexit θα σήμαινε καταστροφή.

Πηγή: Deutsche Welle

Ρoή Ειδήσεων