ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαφαζάνης: Δεν δίνουμε «πράσινο φως» για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου

Λαφαζάνης: Δεν δίνουμε «πράσινο φως» για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου

Δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι πρόσκεινται στην «Αριστερή Πλατφόρμα», για να μη νομιμοποιήσουν «τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας και ταπεινωτικής υποτέλειας».

Αυτό ξεκαθάρισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με συνέντευξή του στο Real.gr και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.

«Δεν πρόκειται κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα ή προκάλυμμα να δώσουμε το "πράσινο φως" στον οποιονδήποτε να εφαρμόσει αυτό το τρίτο μνημόνιο και να διαιωνίσει τις καταστροφικές για τη χώρα και το λαό μνημονιακές πολιτικές της ανηλεούς λιτότητας και της ταπεινωτικής υποτέλειας», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

«Τα προβλήματα της κυβέρνησης, που προκλήθηκαν από τη μνημονιακή μεταστροφή της πολιτικής της, δεν μπορεί να απαντηθούν με μπλόφες, ούτε με τρικ, τεχνάσματα και μεθοδεύσεις, όπως αυτές που ακούγονται τελευταία» σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στα σενάρια για την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων από τα θερινά τμήματα της Βουλής.

Σχετικά με το ενδεχόμενο άμεσης προκήρυξης εκλογών τονίζει: «Οι άρον - άρον εκλογές εξπρές υποδηλώνουν αντιδημοκρατική νοοτροπία και δεν μπορούν να ξεγελάσουν το λαό ούτε να διασώσουν καμία κυβέρνηση που εφαρμόζει σκληρές μνημονιακές πολιτικές. Η διέξοδος για τη χώρα είναι να ακυρωθούν παλιά και νέα μνημόνια και η Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή με μια νέα αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία».

Για το εάν η Αριστερή Πλάτφόρμα θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, για να εφαρμόσει την πολιτική της που έχει κεντρικό σημείο το τρίτο μνημόνιο ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει: «Τόσο προσωπικά όσο και οι βουλευτές που έχουμε αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα εκφράσαμε και καταγράψαμε ένα ισχυρό και κατηγορηματικό ΟΧΙ στο νέο τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης, σταθεροί στις δεσμεύσεις μας και στη σφοδρή εναντίωσή μας στα δύο προηγούμενα μνημόνια. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι θα παραμείνουμε, σε κάθε περίπτωση, συνεπείς σε αυτό το ΟΧΙ και δεν πρόκειται κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα ή προκάλυμμα να δώσουμε το «πράσινο φως» στον οποιονδήποτε, να εφαρμόσει αυτό το τρίτο μνημόνιο και να διαιωνίσει τις καταστροφικές για τη χώρα και το λαό μνημονιακές πολιτικές της ανηλεούς λιτότητας και της ταπεινωτικής υποτέλειας».

Επιπλέον, απορρίπτει την «κατηγορία» του Μαξίμου για σύμπτωση με τον Σόιμπλε στο Grexit και στην ανατροπή της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα και επιστρέφει τις κατηγορίες λέγοντας: «...Αντίθετα, ο Β. Σόιμπλε όπως κατέδειξε με τη στάση σου στο πρόσφατο Eurogroup και με τις μετέπειτα κινήσεις του, έχει επιβεβαιωθεί ως άριστος σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης, υμνητής της μνημονιακής στροφής της και ως καλός «στρατολόγος» της στη γερμανική Βουλή για τη συλλογή ψήφων Γερμανών βουλευτών στο τρίτο μνημόνιο. Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση απεδείχθη ότι έχει πολύ χαλαρά αντανακλαστικά απέναντι στις σκληρές συνταγές Σόιμπλε, οι οποίες, σχεδόν, στο σύνολο τους ενσωματώθηκαν στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο η Αθήνα έκανε δεκτό».

Ο κ. Λαφαζάνης επιμένει ότι «η καταφυγή, εφόσον χρειαστεί στο εθνικό νόμισμα, μαζί με την αναγκαία διακοπή αποπληρωμής και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αποτελούν οχήματα, εργαλεία και μέσα για να επιτύχουμε την κατάργηση των μνημονίων και την ανάκτηση ισχυρής ρευστότητας στη διάθεση της οικονομίας... πράγματα που συνιστούν προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα εθνικοποίησης των τραπεζών και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα βάζει τέρμα στη λιτότητα, τέρμα στις ιδιωτικοποιήσεις, τέρμα στο ξεπούλημα και στην αποικιοκρατική εξάρτηση της Ελλάδας.

Τέλος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δίνει μία εικόνα για τον υπό διαμόρφωση πολιτικό σχηματισμό, ερωτηθείς για το εάν το «όχι» πρέπει να έχει πολιτική εκπροσώπηση στο χώρο της αριστεράς:

«Το ΟΧΙ το εκφράζει δυνατά η Αριστερή Πλατφόρμα ως τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Το εκφράζουν επίσης σειρά από οργανώσεις και κινήσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όπως το εκφράζουν και ευρύτερες συλλογικότητες και προσωπικότητες του προοδευτικού, πατριωτικού και δημοκρατικού χώρου. Με όλες αυτές τις δυνάμεις θέλουμε διάλογο και συνεργασία για να συνεχιστεί ο μεγάλος αγώνας του ΟΧΙ μέχρι το τέλος. Μέχρι την τελική νίκη».

Σχετικές ειδήσεις