ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεϊμάρακης: Θα διερευνήσω σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή

Μεϊμάρακης: Θα διερευνήσω σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής (21/08/2015) η συνάντηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο - Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έλαβε τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης -Χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο και πολυσύνθετο» το πολιτικό σκηνικό, μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας- Συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε στις 10 το πρωί της Παρασκευής (21/08/2015) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όπου έλαβε και επίσημα από τον Προκόπη Παυλόπουλο τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως δεν πρόκειται για μία τυπική συνάντηση, επισημαίνοντας πως πρέπει να εξαντληθούν όλα τα μέσα. «Οι εκλογές είναι η ύστατη λύση και δεν βοηθούν τη χώρα» υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο, η απόφαση αυτή «να υποκρύπτει συμφέροντα και πολιτικές διαπλοκές».

«Θα εξετάσουμε κατά πόσο υπάρχει ανοχή ή εμπιστοσύνη για συγκρότηση κυβέρνησης με πρωθυπουργό άλλο στέλεχος από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας δεν θέλει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας ευτύχημα για τη χώρα την παρουσία του κ. Παυλόπουλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

«Οφείλουμε να βρούμε λύσεις»

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής για να ενημερωθεί για την δύναμη των κομμάτων, με στόχο να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων εκπροσωπούν το σύνολο των βουλευτών τους, αλλά αυτή τη στιγμή και οι βουλευτές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τον λόγο και να εκφραστούν δημοσίως.

«Προσπαθούμε να βρούμε λύση, δεν είναι αποστασία -όπως είπαν πολλοί- οφείλουμε να ψάξουμε να βρούμε λύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με πρωθυπουργό που θα προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας στο τραπέζι το όνομα του κ. Δραγασάκη.

Χαρακτήρισε δε «πρωτόγνωρο και πολυσύνθετο» το πολιτικό σκηνικό, μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε πως η κυβέρνηση από χθες είναι υπηρεσιακή και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην προβεί σε ενέργειες που αντιβαίνουν αυτής της κατάστασης, ενώ εξαπέλυσε και πάλι επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού για την απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

«Καλώ τον Τσίπρα στο γραφείο μου για να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τις επόμενες ώρες θα συναντηθεί με τον κ. Θεοδωράκη και την κ. Γεννηματά, ενώ ανακοίνωσε πως θα καλέσει τον κ. Τσίπρα στο γραφείο του για να εξετάσουν όλες τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης εστάλη προς τον πρόεδρο της ΝΔ ένα e-mail από την Προεδρία της Δημοκρατίας, με το οποίο ο Πρ. Παυλόπουλος τον ενημέρωνε ότι του παρείχε τη διερευνητική εντολή.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε άμεσα, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως θα τιμήσει «την από το Σύνταγμα εντολή διακρίβωσης δυνατότητας σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως θα επισκεφθεί τον κ. Παυλόπουλο σήμερα, Παρασκευή, για να παραλάβει την εντολή η οποία, βάσει του Συντάγματος, δεν προβλέπεται να ανατίθεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε στην απαντητική του επιστολή.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα, κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Άμεσα λοιπόν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να ξεκινήσει τις επαφές με πολιτικούς αρχηγούς.

Διαβάστε εδώ τις καταιγιστικές εξελίξεις.

Σχετικές ειδήσεις