ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές – Λαφαζάνης: Αντιδημοκρατικό ολίσθημα η απόφαση για εκλογές

Εκλογές – Λαφαζάνης: Αντιδημοκρατικό ολίσθημα η απόφαση για εκλογές

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε, σήμερα, Δευτέρα (24/08/2015) ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όταν και παρέλαβε την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις κάμερες, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Για πρώτη φορά βλέπω σε αυτή τη χώρα να γίνονται εκλογές Αύγουστο και μάλιστα εξπρές. Αν ήταν δυνατόν να γίνουν και τέλος Αυγούστου θα γίνονταν, γιατί κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κρύψουν τις συνέπειες των μνημονίων από τον ελληνικό λαό».

Κατά τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, αυτό αποτελεί αντιδημοκρατικό ολίσθημα. «Για να μην πω αντιδημοκρατική εκτροπή», πρόσθεσε.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι πρέπει να υπάρξει συνεπής αντιμνημονιακή κυβέρνηση και συμπλήρωσε ότι θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή για να μιλήσει με κοινωνικούς φορείς.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, παρατήρησε ότι είναι η πρώτη φορά που συναντιέται με τον κ. Λαφαζάνη με τη νέα του ιδιότητα.

«Θέλω να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας ως προέδρου της Λαϊκής Ενότητας και θέλω να διευκρινίσω ότι η έννοια του κόμματος για τις διερευνητικές εντολές καθορίζεται από το Σύνταηγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, η Λαϊκή Ενότητα είναι εκείνη που πρέπει να πάρει την τρίτη και τελευταία εντολή, η οποία ισχύει για 3 μερες έως την Πέμπτη 27 Αυγούστου, οπότε ελπίζω να έχω τη χαρά να σας ξαναδώ» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

«Ζητώ οι εκλογές να γίνουν το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου»

Σε ίδιο ύφος ήταν οι δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη σε δημοσιογράφους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Για μία ακόμη φορά ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας» εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι έκανε στροφή 180 μοιρών από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι από αυτή τη Βουλή μπορεί να σχηματιστεί αντιμνημονιακή κυβέρνηση, κατά συνέπεια οι εκλογές θα γίνουν.

«Έλαβα την εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να σχηματιστεί από την παρούσα Βουλή αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Εμείς θα αξιοποιήσουμε την εντολή για να καταδείξουμε στον ελληνικό λαό ότι το μόνο που συμφέρει τη χώρα είναι να πάμε σε μία αντιμνημονιακή κυβέρνηση, ικανή να βγάλει τη χώρα από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξαντλήσει όλα τα συνταγματικά περιθώρια, ώστε οι εκλογές να γίνουν τελικά στις 27 Σεπτεμβρίου και όχι στις 20 Σεπτεμβρίου, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς αν θα επιδιώξει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα διαβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην της Χρυσής Αυγής.

«Έχουμε σκληρό πόλεμο με τα μνημόνια και τις μνημονιακές πολιτικές. Τέλος τα μνημόνια» κατέληξε.

Εάν κι αυτή η εντολή που θα λάβει στα χέρια του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αυτή δεν καρποφορήσει, την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ή τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Αν και πάλι δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε την Παρασκευή αναμένεται να ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, οι εκλογές θα γίνουν, εκτός απροόπτου, στις 20 Σεπτεμβρίου.

«Η ημερομηνία των εκλογών, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, είναι εφικτή να είναι η 20η Σεπτεμβρίου», δήλωσε χθες βράδυ στην ΕΡΤ1 η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σχετικές ειδήσεις