ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι θεσμοί δεν διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση»

«Οι θεσμοί δεν διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση»

Σκληρή κριτικη άσκησε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ο πρόεδρος του κόμματος Die Linke, Μπερντ Ρίξινγκερ, κατηγορώντας τους ότι δεν διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση κάνοντας συγχρόνως αναφορά στο παράδειγμα της Ελλάδας.

Μετά την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke Σάρα Βάγκενκνεχτ και ο Ρίξινγκερ άσκησε κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ευρώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά κατέχουν «περισσότερη εξουσία από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις, όπως είδαμε τώρα στην Ελλάδα», επεσήμανε ο Ρίξινγκερ.

«Και όταν κοιτάξει κανείς τον ρόλο της ΕΚΤ στην Ελλάδα, με την πίεση που άσκησε στον ΣΥΡΙΖΑ απειλώντας να σταματήσει την ροή ρευστότητας στη χώρα καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να συζητήσουμε μια ριζική ανανέωση των ευρωπαϊκών θεσμών», τόνισε ο ίδιος.

Οι θεσμοί, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Die Linke, έχουν συγκεντρώσει «απίστευτες εξουσίες». «Δεν μπορούμε να το δεχθούμε», υπογράμμισε.

Το Die Linke, εξήγησε ο Ρίξινγκερ, επιθυμεί «ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη», το οποίο περιλαμβάνει «τη δημοκρατική αναδόμηση των ευρωπαϊκών θεσμών». «Ως Αριστεροί πρέπει να ηγηθούμε της συζήτησης αυτής», σημείωσε.

Ήδη η Βάγκενκνεχτ είχε θέσει υπό αμφισβήτηση το ευρώ σε συνέντευξή της επίσης στη Die Welt. Ο Ρίξινγκερ συμφώνησε μαζί της σημειώνοντας ότι έχει δίκιο στην εκτίμησή της «ότι η δομή του ευρώ καθιστά τις ισχυρές χώρες ισχυρότερες και τις αδύναμες πιο αδύναμες», ενώ πρόσθεσε ότι πιστεύει πως θα υπάρξουν και άλλες νομισματικές κρίσεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης, αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Die Linke συμμερίζεται την ανάλυση της Βάγκενκνεχτ, σύμφωνα με την οποία οι εκλεγμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν διαθέτουν πλέον περιθώρια ελιγμών διότι τελικά η ΕΚΤ μπορεί να τις απειλήσει με το κλείσιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας.

«Με αυτό τον τρόπο εκβίασε την ελληνική κυβέρνηση και έθεσε σε κίνδυνο τη δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη», κατήγγειλε ο Ρίξινγκερ.

Αν επίσης η τρόικα μπορεί να ορίζει ποια πολιτική ακολουθείται ανεξάρτητα από το αν ένας λαός έχει επιλέξει μια αριστερή, μια δεξιά ή μια κεντρώα κυβέρνηση, αυτό ενισχύει τις εθνικιστικές τάσεις και προκαλεί το σύνολο του λαού να χάσει την εμπιστοσύνη του σε μια δημοκρατική Ευρώπη.

Η συμπρόεδρος του Die Linke Κάτια Κίπινγκ από την πλευρά της επέκρινε τον «πολιτικό προσανατολισμό των θεσμών».

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείται στην ευρωζώνη δεν είναι προδιαγεγραμμένη εξαιτίας του κοινού νομίσματος, αλλά είναι το αποτέλεσμα των σχέσεων εξουσίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ίδια.

Εξάλλου η Κίπινγκ εκτιμά ότι βασική αιτία για την τρέχουσα κατάσταση είναι «η πλήρης αποτυχία της σοσιαλδημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ρoή Ειδήσεων