ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου

Εκλογές 2015: Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου

Ένταση με αφορμή την κατανομή του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου επικράτησε κατά τη διάρκεια της πρώτης Διακομματικής Επιτροπής για τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, η οποία συνεδρίασε υπό τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη.

Για «διαστροφή της πραγματικότητας» και «λασπολογία» κατηγόρησε η εκπρόσωπος της ΝΔ στη Διακομματική, Σοφία Βούλτεψη, τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, για τις δηλώσεις του περί αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων για την παραχώρηση δωρεάν τηλεοπτικού χρόνου κατά την προεκλογική περίοδο.

Σε δήλωσή της στο ΑΠΕ, η κ. Βούλτεψη αναφέρει πως «το ψέμα και η διαστροφή της πραγματικότητας, αποτελούν πλέον δευτέρα φύση για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του».

«Σήμερα, κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη Διακομματική Επιτροπή κ. Πάνος Σκουρλέτης, έκανε δηλώσεις σχετικά με την παραχώρηση δωρεάν χρόνου από τους ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς για την προβολή των κομμάτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαφώνησε η Νέα Δημοκρατία.

Κάτι τέτοιο προφανώς δεν μπορούσε να έχει συμβεί, αφού ο δωρεάν χρόνος για την προβολή των μηνυμάτων των κομμάτων προβλέπεται από τον νόμο.

Η αλήθεια είναι πως καταβλήθηκε προσπάθεια, να εγγραφεί μεν το ποσό των 6 εκ. ευρώ, που κατά πάγια πρακτική προβλέπεται για όλα τα άλλα (συνεντεύξεις αρχηγών, συνεντεύξεις Τύπου κλπ) πλην των τηλεοπτικών μηνυμάτων (σποτ), αλλά συγχρόνως και να... κρυφτεί!

Να μην γίνει δηλαδή, όπως συμβαίνει πάντα, αναφορά στην ανάλυση των ποσών που αντιστοιχούν σε κάθε κανάλι και κάθε κόμμα, αλλά κάπου μέσα στο κείμενο της απόφασης να υπάρχει κρυμμένο ένα νούμερο: 6 εκ. ευρώ.

Αυτό που εμείς ζητήσαμε είναι να εγγραφεί η ανάλυση των ποσών που μας αναλογούν, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα ερμηνείας.

Αυτό που επιθυμούμε είναι να είναι όλα καθαρά και καταγεγραμμένα και όχι να κάνει ο καθένας τους δικούς του υπολογισμούς.

Το γεγονός ότι υποκρύπτεται προπαγανδιστική σκοπιμότητα έγινε άλλωστε αντιληπτό και από τις εξηγήσεις που έδωσε ο υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Σκουρλέτης αντί να λασπολογεί, ας μας πει γιατί δέχθηκε να μπει μεν το ποσό, αλλά συγχρόνως προσπάθησε και να το κρύψει, αποφεύγοντας την ανάλυσή του.

Διαφορετικά, θα ζητούσε να απαλειφθεί εντελώς! Είναι εύκολο να κηρύσσει κανείς τον πόλεμο στη "διαπλοκή" στα λόγια.

Τώρα ήλθε η ώρα να κριθούμε όλοι και για τα λόγια και για τις πράξεις μας» τόνισε η κ. Βούλτεψη.

Απαντώντας στις δηλώσεις Βούλτεψη ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: «Η ΝΔ μέσω της κυρίας Βούλτεψη επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον ρόλο της ως ο αυθεντικός εκφραστής των συμφερόντων των μεγαλοκαναλαρχών και της διαπλοκής».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι στη συνεδρίαση της Διακομματικής επανέλαβε την πάγια θέση του να υπάρχει ισότιμη προβολή των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και να σταματήσει η προκλητική προβολή των μεγάλων κομμάτων, σε βάρος των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΚΚΕ, ενώ οι προτάσεις που κατέθεσε απορρίφθηκαν.

Μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Μανιτάκης δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν αρκετά διεξοδική: «Είχε και έναν χαρακτήρα φυσικά μίας πολιτικής αντιδικίας» συνέχισε.

Ο υπηρεσιακός υπουργός είπε ότι άκουσε με προσοχή τις παρατηρήσεις των κομμάτων επί των κριτηρίων που τέθηκαν και οι όποιες ενστάσεις θα εξεταστούν.

Στη Διακομματική Επιτροπή συμμετέχουν, επίσης, εκπρόσωποι από τη Χρυσή Αυγή (Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος), το ΚΚΕ (Γιάννης Γκιόκας, Βασίλης Δημόπουλος), τους Ανεξάρτητους Έλληνες (Αθανάσιος Μπέλτσιος, Αικατερίνη Πουλάκη), το ΠΑΣΟΚ (Νίκος Σαλαγιάννης, Παρασκευή Ζαγορίτη) και από τη Λαϊκή Ενότητα (Δημήτρης Κοντός, Θέμης Γρηγοριάδης).

Η απόφαση αναμένεται το αργότερο την Τρίτη.